Počasí dnes23 °C, zítra26 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Jihomoravští hygienici objevili elektronické cigarety s látkami HHC nebo THCP

Jihomoravští hygienici v březnu provedli 225 kontrol zaměřených na výrobky s obsahem zakázaných návykových látek HHC, HHC-O a THCP. Ve 185 případech zkoumali elektronické cigarety a bylinné výrobky určené ke kouření a objevili víc než 30 závadných produktů. Při zbylých 40 kontrolách zaměřených na kosmetické přípravky nenašli žádný výrobek s podezřením na obsah zakázané látky.

Hygienici zkontrolovali 194 kamenných prodejen, 18 automatů a 13 e-shopů. „Při kontrolách elektronických cigaret a bylinných výrobků ke kouření jsme v šesti případech zjistili výskyt výrobků, na kterých bylo uvedeno, že obsahují HHC nebo THCP. Celkem jsme našli 31 druhů výrobků určených ke kouření s obsahem HHC nebo THCP. V jedné z provozoven byly také bonbony s obsahem HHC,“ uvedli hygienici na svém webu.

Mezi odhalenými výrobky ke kouření s obsahem zakázaných látek převažovaly jednorázové elektronické cigarety, dále to byly květy obsahující HHC nebo THCP a v jednom případě náplň pro elektronickou cigaretu s obsahem HHC. Všechny případy hygienici předali policii.

Zloděj z Brna si chtěl na poslední chvíli udělat zásobu HHC. Rozmlátil automat a zboží ukradl

Neznámý pachatel v brněnských Židenicích rozbil sklo automatu na produkty obsahující látku HHC a obsah stroje si odnesl. Zřejmě si chtěl udělat zásoby, protože Prodej výrobků obsahujících tento návykový derivát konopí má být v nejbližších dnech...

Ve dvou provozovnách hygienici odebrali elektronické cigarety, u nichž měli podezření, že jsou přeznačené. „U těchto výrobků jsme provedli také kontrolu v systému EU-CEG a zjistili, že ani jeden zde není notifikován. Potvrdila se u nich přítomnost zakázané látky HHC a u jednoho výrobku i přítomnost látky THCP. Zjištěné informace postoupíme policii,“ sdělili.

Zákaz držení a prodeje produktů s psychoaktivními látkami HHC, HHC-O a THCP, které byly zařazeny na seznam zakázaných návykových látek, platí od 6. března. Vláda přistoupila k regulaci poté, co se začaly objevovat častěji případy, kdy skončili nezletilí v nemocnici zejména po požití cukrovinek s HHC, které nejsou označeny jako potraviny.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky drogy, trh, zdraví, hygiena, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští hygienici objevili elektronické cigarety s látkami HHC nebo THCP  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.