Počasí dnes23 °C, zítra26 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Kyjov zakáže žebrání a zintenzivní kontroly problematických lokalit

Obecně závazná vyhláška zakazující žebrání začne od června platit v zastavěné části Kyjova na Hodonínsku. Radnice k vyhlášce přistoupila s ohledem na horšící se bezpečnostní situaci ve městě, informovala na svém webu. Plánuje také častější kontroly problematických lokalit, kultivaci městského parku, aby v něm nevznikala slepá místa, nebo náborový příspěvek, který by motivoval budoucí strážníky.

Impulzem pro řešení bezpečnostní situace bylo začátkem března napadení mladé dívky před pivnicí nedaleko autobusového nádraží, kde se nepřizpůsobiví lidé schází. Následovala kontrola podniku ze strany úřadů a institucí. Vedení města plánuje podobné kontroly opakovat a zaměřit se i na další provozy. „Skutečně problematických lidí je ve městě do 15, ale i toto na první pohled nepříliš vysoké číslo je schopno strážníky městské policie zaměstnat na hodiny denně,“ řekl starosta František Lukl (Sedmadvacítka nezávislých).

Strážníci se podle něj v posledních týdnech zaměřují takřka výhradně na problémové lidi. „Agendy, které za každou cenu nemusí vykonávat městská policie, přesouváme na jiné pracovníky. Například provoz parkovacích automatů od června plně zajistí zaměstnanci úřadu,“ dodal starosta. Kyjov se dlouhodobě snaží nové strážníky přilákat. Aby byla pozice pro uchazeče atraktivnější, nabízí radnice nově náborový příspěvek 50 tisíckorun. V plné výši ho dostane každý, kdo odslouží alespoň tři roky.

Lidé v Kyjově si stěžují na agresivní uživatele drog u nádraží. Město posílilo hlídky strážníků

Několik obyvatel jihomoravského Kyjova se formou petice obrátilo na starostu Františka Lukla (nez.), aby vyjádřili nespokojenost a podle znění petice naléhavou potřebu okamžitého řešení několika závažných problémů, které podle nich sužují Kyjov....

Vedle vydání nové obecně závazné vyhlášky cílící na žebrání Kyjov od června zpřísní i již existující vyhlášku zakazující pití alkoholu na vybraných veřejných prostranstvích. Například na autobusovém nádraží, náměstí, v parku nebo okolí dětských hřišť a škol bude nově zakázána nejen konzumace alkoholu, ale i psychotropních látek.

Město dále vyzývá majitele chatek a zahradních domků, aby své objekty neposkytovali problémovým lidem. „Právo vlastníka nelze zpochybnit, ale je nutné si uvědomit, že v mnoha případech je tato snaha pomoci spouštěčem jiných problémů - od stížností vlastníků okolních pozemků na krádeže po znečišťování okolí,“ doplnil místostarosta Daniel Čmelík (Sedmadvacítka nezávislých).

Pro osoby v nepříznivé životní situaci slouží ubytovna v Havlíčkově ulici. Pro sociální klienty je vyčleněno 48 lůžek. Podle vedoucího odboru sociálních věcí Jaroslava Řihánka není v současnosti nutné, aby kdokoliv bydlel na ulici a bez pomoci.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Kyjov

Štítky správa, kriminalita, Kyjov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kyjov zakáže žebrání a zintenzivní kontroly problematických lokalit  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.