Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Meteorologové odvolali smogovou situaci v Brně. Koncentrace písku ze Sahary ve vzduchu se snížila, říkají

Meteorologové v noci na dnešek odvolali v Brně smogovou situaci, kterou vyhlásili o víkendu kvůli písku ze Sahary. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Písek přivátý z Afriky výrazně zvyšoval zhruba od soboty koncentraci polétavého prachu v ovzduší na většině území Česka.

Saharský písek způsobil v Brně smogovou situaci. Omezte pohyb venku i větrání, vyzývají meteorologové

Meteorologové vyhlásili v Brně smogovou situaci. Horší kvalitu ovzduší způsobil saharský prach, který se v lokalitě od rána vyskytuje. Lidé by se v této situaci měli mimo jiné kvůli možnému horšímu dýchání venku vyvarovat náročnějších fyzických...

Smogové situace v jednotlivých regionech ČHMÚ vyhlašoval kvůli saharskému písku od soboty. Ještě v pondělí ráno platily v celých Čechách a také v Moravskoslezském kraji a Brně. Poté je meteorologové začali postupně odvolávat. Na síti X pracovníci ústavu v pondělí uvedli, že v regionech, kde byly smogové situace odvolány, už neočekávají opětovný nárůst koncentrací prachu.

Smogovou situaci ČHMÚ vyhlašuje, když alespoň na polovině stanic v daném regionu překročil dvanáctihodinový klouzavý průměr koncentrací prachových částic PM10 prahovou hodnotu sto mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na dalších čtyřiadvacet hodin se nepředpokládá pokles pod tuto hodnotu.

Kvůli smogové situaci by se měli lidé podle ústavu vyvarovat venku námahy. Platí to hlavně pro lidi vyššího věku, malé děti nebo lidi s chronickými dýchacími potížemi či srdečním onemocněním.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky počasí, ovzduší, smog, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové odvolali smogovou situaci v Brně. Koncentrace písku ze Sahary ve vzduchu se snížila, říkají  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.