Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brněnská společnost AJO carsharing krachla. O sdílená auta neměli lidi zájem

Jedna z nejstarších českých carsharingových společností AJO carsharing, která působila v Praze a v Brně na trhu sdílených aut, vstoupí od 1. prosince do likvidace. Vyplývá to ze zprávy konkurenční společnosti Autonapůl a pozvánky na valnou hromadu společnosti Klimek Motion, která carsharing provozovala. Na webu společnosti však zatím není zmínka o konci kromě nenápadného odkazu na pozvánku, informace zatím není ani v obchodním rejstříku.

Podle webu Forbes.cz patří mezi důvody konce ekonomické potíže několika posledních let a nejistý výhled do budoucna. Problémy pro carsharingové společnosti znamenal covid. Podstatnou část klientely totiž tvoří firmy a jejich zaměstnanci, kteří přestali jezdit a zůstávali doma, a vytíženost aut citelně poklesla. Stejně tak si lidé nepůjčovali auta tolik o víkendech, protože ubylo možností, jak trávit volný čas.

AJO carsharing fungoval od roku 2013, kdy majitel Jaromír Klimek zakoupil první auta a vytvořil webovou aplikaci pro to, aby sdílení aut fungovalo. Na trhu je dnes kromě nejstaršího provozovatele carsharingu Autonapůl ještě Car4Way, HoppyGo a Anytime. Poslední z jmenovaných už se stáhla z Brna a působí pouze v Praze. V minulých letech se také zkoušely etablovat i jiní provozovatelé carsharingu, ale zase zanikli. Řadu zákazníků končící společnosti přebírá právě Autonapůl.

„Snažíme je jim pomoct s co nejhladším přechodem do velmi podobně nastaveného systému, aby mohli využívat sdílená auta, jak byli doposud zvyklí. První desítky uživatelů už se u nás registrovaly. Pro každoročně velmi vytíženou vánoční sezonu aktuálně připravujeme posílení flotily o dalších deset vozů a věříme, že dokážeme uspokojit i takto zvýšenou poptávku po sdílených autech," uvedl ředitel Michal Šimoník.

Princip carsharingu spočívá v tom, že flotilu aut ve větších městech mohou využívat registrovaní členové, kteří platí za ujeté kilometry a čas výpůjčky. Auto najdou pomocí webové či mobilní aplikace ve vymezené zóně města.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto AJO carsharing

Štítky Brno, Sdílení, Automobily, Ekonomika, Byznys

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

nesmyslný projekt, žádná škoda, že skončil! bezmála každá rodina má auto, obvykle i víc než jedno. osobně bych si takové auto nepůjčil, nevím, jak je spolehlivé, kdo co v něm, kde vylil, poblil..., prostě NE.

Sobota, 2. prosince 2023, 13:19Odpovědět

Brněnská společnost AJO carsharing krachla. O sdílená auta neměli lidi zájem  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.