Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Muž na jižní Moravě jel z oběda hlubokým lesem. Po cestě zachránil šestiletého chlapce

Nejdřív to vypadalo, že to bude pro Aleše Hrnčálka z Březiny u Křtin další všední červencový den. Po cestě z pracovního oběda ale jeho pozornost upoutal nešťastný šestiletý chlapec. Malý hoch bloudil po lese, kde jeho zachránce zrovna projížděl na kole, byl vystrašený a vyčerpaný. Pohotový muž nyní za pomoc dítěti dostal ocenění Ztracená pomněnka.

Na jeden letošní letní den nejspíš nikdy nezapomene šestiletý chlapec a Aleš Hrnčálek, kteří se potkali na lesní cestě severně od Brna. Dítě plakalo, bálo se a vypadalo dezorientovaně. Cyklista proto seskočil z kola a opatrně se chlapce zeptal, co na takovém místě dělá sám.

Když se hoch trochu uklidnil, dozvěděl se, že byl na výletě se skupinou dětí z příměstské tábora v Babicích nad Svitavou a ztratil se. A protože byl vyděšený, chozením dokola v hlubokém lese se zamotal ještě víc. „Jestli by se člověk někde opravdu nechtěl ztratit, tak je to právě na takovém místě. Na podzim je v této lokalitě pouze pár houbařů nebo pracovníků s dřevem,“ říká bystrý zachránce.

Zanedlouho Hrnčálkovi napsal jeho známý, se kterým ten den obědval, že v lokalitě policie spustila rozsáhlou pátrací akci po malém dítěti. Okamžitě mu proto odepsal nazpátek, že ho našel a je v pořádku. Poté se dvojice společně vypravila zpět do Babic.

Málo času, únava a špatný signál

Putování mezi stromy ale s účastníkem prázdninového pobytu nebylo vůbec jednoduché. Nálezce se bál, co ještě chlapeček kvůli vyčerpání zvládne a vydrží. Od kolegy se dozvěděl, že jsou na místě i psovodi a došlo mu, že táborník asi nebude ztracený jen malou chvilku.

Když ale vzal do ruky telefon, aby se s policisty mohl spojit, zjistil, že má špatný signál. „Pořád jsem se hochem bavil a na něco jsem se ho ptal. Nechtěl jsem, aby měl čas a prostor nad celou situací příliš přemýšlet,“ popisuje nepříjemný zážitek.

Pokaždé, když se ocitli na rozcestí, dítě se chtělo vzdálit a tvrdilo mu, že ho stačí pouze doprovodit na kraj vesnice a pak už trefí samo. Zhruba v půlce trasy duo ale dojeli hasiči, kteří si zbloudilého táborníka převzali a vše dobře dopadlo.

Stovky lidí za rok

Ačkoliv tyto situace zní spíš jako scény vystřižené z napínavého filmu, nejedná se o nic ojedinělého. Ročně se podle policistů slehne zem po stovkách lidí, velkou většinu z nich se ale podaří vypátrat živé a zdravé. „Je to celkem klasická situace. Na podzim jsou to především houbaři, často také senioři. Malé děti jsou naštěstí spíš výjimkou,“ uvádí za policejní odbor pátrání Tomáš Kohout.

Na jižní Moravě letos zaznamenali okolo pěti desítek případů hledaných mladistvých. Dlouhodobě pohřešovaní jsou z toho dva. K úspěšnému konci podle kriminalistů pomáhá co nejrychlejší reakce, ale také zapojení veřejnosti, médií a dobrovolníků.

První na jižní Moravě

Na největší „obyčejné“ hrdiny ukazuje Ztracená pomněnka. Ocenění putovalo právě i za Alešem Hrnčálkem, jenž se tímto titulem může nyní pyšnit jako jediný v Jihomoravském kraji. Cenu dostávají lidé, kteří se podíleli na nalezení pohřešovaného člověka, a kterým tedy nejsou lhostejné problémy ostatních.

Jako první se držitelem stal Tomáš Bálek z Ústí nad Labem, jenž našel čtrnáctiletou dívku, která napsala dopis na rozloučenou a utekla z domu. Další Ztracenou pomněnku získala Barbora Rýdlová z Rokycan na Plzeňsku za pomoc při hledání tříletého chlapce, který se ztratil v lese. Třetí oceněná je Naďa Nováková z Rynholce na Rakovnicku za objevení seniorky trpící schizofrenií, kterou v chladném a deštivém počasí hledaly desítky profesionálů s vrtulníkem a termovizí.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tereza Pulgretová

Štítky jižní Morava, policie, Česko, děti, pátrání, ocenění, les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž na jižní Moravě jel z oběda hlubokým lesem. Po cestě zachránil šestiletého chlapce  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.