Ukrajinské maso znovu neprošlo testem českých potravinářů. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) si posvítila na zmražený produkt, který prodával řetězec Makro. Výsledkem analýzy bylo, že maso obsahuje bakterii salmonely a výrobci hrozí pokutou. V nedávné době se navíc jedná o další případ.
Jde o maso, které je zdraví nebezpečné, protože bakterie vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Proto inspekce spotřebitelům důrazně doporučuje, aby šarže daného kuřecího masa vůbec nejedli.
Za nebezpečné označila inspekce balení s názvem Kuřecí řízky čerstvé, které pocházejí od výrobce WE Trade ze Slovenska, avšak chov a porážka se uskutečnily podle etikety na Ukrajině. Jde o šarži s datem spotřeby do 31. srpna, ale je možné, že někteří mohou mít maso ještě zmražené. Bakterie totiž mráz nijak nepoškodí.
V případě mraženého masa šlo o zboží s názvem Qualiko kuře bez drobů, hluboce zmrazené a datum minimální trvanlivosti bylo do 20. prosince 2024. Výrobcem je firma Branch Pererobniy Compleks. Makro muselo okamžitě šarži stáhnout z prodeje.
Inspekce také okamžitě umístila zjištění nevyhovujících potravin do evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF). Na podobné případy z Ukrajiny upozornila inspekce v posledních třech měsících několikrát.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.
takze za dobrotu na zebrotu chteji nas infikovat vadnym masem je to jen kureci nebo i jine