Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Potravináři varují před masem z Ukrajiny. Opět v něm našli salmonelu

Ukrajinské maso znovu neprošlo testem českých potravinářů. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) si posvítila na zmražený produkt, který prodával řetězec Makro. Výsledkem analýzy bylo, že maso obsahuje bakterii salmonely a výrobci hrozí pokutou. V nedávné době se navíc jedná o další případ.

Jde o maso, které je zdraví nebezpečné, protože bakterie vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Proto inspekce spotřebitelům důrazně doporučuje, aby šarže daného kuřecího masa vůbec nejedli.

Za nebezpečné označila inspekce balení s názvem Kuřecí řízky čerstvé, které pocházejí od výrobce WE Trade ze Slovenska, avšak chov a porážka se uskutečnily podle etikety na Ukrajině. Jde o šarži s datem spotřeby do 31. srpna, ale je možné, že někteří mohou mít maso ještě zmražené. Bakterie totiž mráz nijak nepoškodí.

V případě mraženého masa šlo o zboží s názvem Qualiko kuře bez drobů, hluboce zmrazené a datum minimální trvanlivosti bylo do 20. prosince 2024. Výrobcem je firma Branch Pererobniy Compleks. Makro muselo okamžitě šarži stáhnout z prodeje.

Inspekce také okamžitě umístila zjištění nevyhovujících potravin do evropského systému rychlého varování pro potraviny (RASFF). Na podobné případy z Ukrajiny upozornila inspekce v posledních třech měsících několikrát.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SZPI

Štítky SZPI, Brno, Ukrajina, Maso, Salmonela

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olga Berankova

takze za dobrotu na zebrotu chteji nas infikovat vadnym masem je to jen kureci nebo i jine

Středa, 11. října 2023, 07:34Odpovědět

Potravináři varují před masem z Ukrajiny. Opět v něm našli salmonelu  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.