Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nádržím na jižní Moravě přitěžují čističky odpadních vod. Rybám chybí kyslík

Kvalitu a okysličení vody v rybnících na jihu Moravy zhoršují čističky odpadních vod. Kvůli nedostatečnému okysličení pak hrozí úhyn ryb, čističky totiž nedokážou z vody odfiltrovat fosfor, který podporuje růst sinic. Pokud se přemnoží, ve vodě ubyde kyslíku a ryby mohou uhynout.

Komplikace nastávají také v horkých dnech, kdy se kyslík v teplé vodě hůř rozpouští. „Zatížení vodou z čističek je nepříjemné nejen v období léta. S vodou, která z čističek vyteče, se do rybníka dostane i spousta nežádoucích látek, například fosfor. Rybníky často slouží jako dočišťovací nádrže," řek ředitel Rybníkářství Pohořelice Roman Osička. Doplnil, že v nádržích často končí například i látky z hnojiv, která používají zemědělci. „Při prudké bouřce vše steče do rybníka, kvůli půdní erozi pole hůř zadrží vodu," sdělil.

Rybníkům a rybám v nich neprospívají ani letní vysoké teploty. „Letos jsme naměřili i teplotu vody 31 stupňů Celsia a se zvyšující se teplotou se rozpouští ve vodě méně kyslíku," vysvětlil ředitel Rybníkářství Hodonín Jiří Janoštík. Aby kyslík doplnili, používají aerační zařízení ke vhánění vzduchu do vody. Mezi další opatření patří například snižování krmné dávky. Ryby totiž potřebují k trávení kyslík, pokud je ho málo, trávení je pro ně namáhavé. Nespotřebovaná potrava by taky mohla začít hnít a nádrž by se tak ještě více odkysličila. Výjimkou není ani snižování počtu ryb v rybníce.

Podle Radovana Koppa z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství na Mendelově univerzitě by bylo potřeba, aby obce měly oddělené kanalizace na dešťovou a odpadní vodu, aby čističky stihly všechnu vodu vyčistit. Dodal, že rostoucí teplotu vod v rybnících hůř snáší síhovité a lososovité ryby. Výzkumníci z CzechGlobe očekávají, že v budoucnu bude povrchová teplota vody nadále stoupat.

Nejvíc ryb uhynulo za poslední roky v rybníce Nesyt na Břeclavsku. V roce 2018 tam uhynulo kvůli nedostatečnému okysličení vodní plochy až sto tun ryb. Kvůli úbytku kyslíku uhynuly desítky tun ryb i loni v řece Dyji.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Jihomoravský kraj, rybníky, ryby, léto, odpad, úhyn, nádrže, voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nádržím na jižní Moravě přitěžují čističky odpadních vod. Rybám chybí kyslík  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.