Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na jižní Moravu přijela delegace z Ukrajiny. Navštívila spalovnu i ekologickou vesnici

Jižní Moravu navštívili ukrajinští zástupci měst, univerzit a médií, kteří hledají technologickou a ekologickou inspiraci. Patnáct stážistů se při pobytu podívalo do brněnské spalovny nebo do ekologické vesnice Hostětín. Nabyté znalosti využijí po konci války při obnově země.

Na inspirativní stáž na jižní Moravu přicestovala patnáctičlenná výprava z Ukrajiny. Účastníci se seznámili s technologiemi a ekologickými projekty, které by mohly do budoucna přispět k udržitelné obnově země po válce. Po konci rusko-ukrajinského sporu tamní obyvatele čeká přestavba, která otevírá dveře k modernizaci a využití inovativních postupů. „Ukrajina má unikátní šanci proměnit katastrofu v příležitost. Po ukončení agrese budou do země proudit investice, které může využít k velkému skoku dopředu, směrem udržitelnosti, nezávislosti na fosilních zdrojích i lepší odolnosti vůči změně klimatu,“ vysvětlil za Nadaci Partnerství Miroslav Kundrata.

Vzorová jižní Morava

Stážisté navštívili brněnskou spalovnu, která je unikátní svými systémy třídění a využití odpadu. Diskutovali o zeleném stavění, využití větrné energie nebo zvýšení energetické nezávislosti. Viděli také ekologickou vesnici Hostětín s jedinečným čištěním vody a obecním vytápěním a nevynechali ani nově přestavěnou nemocnici v Uherském Hradišti. „Jižní Morava má co předvést, disponuje potřebným know-how, technologiemi i investory. Naplno se ukázal unikátní inovační ekosystém kraje a brněnské metropole,“ sdělil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

Nové technologie představili také zaměstnanci firmy Hutira. „Naše společnost vyvinula kontejnerové čištění vody na kvalitu pitné nebo čištění bioplynu tak, aby mohl být použit v rozvodech místo zemního plynu z Ruska. Obě technologie jsou pro Ukrajinu potřebné a jednu mobilní úpravnu vody už jsme do země dodali v rámci humanitární pomoci,“ informoval prokurista společnosti Radek Kundrata.

Přijedou znovu

Týdenní program pro zastupitele ukrajinských samospráv, univerzit nebo médií zorganizovala Nadace Partnerství. V příštích dvou letech plánuje uspořádat podobných akcí minimálně třináct. Na jihu Moravy se tak v budoucnu inspirují zhruba dvě stovky zástupců z válkou postižené země. Absolventy stáže nadace podpoří mikrogranty v hodnotě několika tisíců eur.

Program obměníme podle profilů vybraných zájemců. Mezi účastníky první skupiny převládala témata komunitní energetiky, úsporných budov, recyklace odpadů nebo vody. Tomu jsme uzpůsobili program prvního Partnerství pro udržitelnou obnovu Ukrajiny,“ řekl ředitel nadace Petr Kazda. Dodal také, že čas do ukončení konfliktu lze využít k tomu, aby se představitelé měst, institucí i firem inspirovali, motivovali a získali dlouhodobější podporu.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Ukrajina, technologie, Jihomoravský kraj, Nadace Partnerství, udržitelnost, ekologie, projekty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomas Jedno

Tvl, tam krutopřísná válka, lítaj atomovky a nevím co všechno a oni si lítaj po výletech. :D :D :D :D :D Nemluvě o tom, jak tu sosaj zlaťáky za nic, chudinky...

Středa, 16. srpna 2023, 07:37Odpovědět

Jirka Bouma

V první řadě by asi měli bránit svoji vlast a podle toho se chovat. Co to je vůbec za lidi, že si tady jezdí a řeší v současnosti naprosté kraviny narozdíl od toho že tam mají válku ? Proč nejsou ve své rodné zemi a nesnaží se pomoci bránit svoji vlast ?

Úterý, 1. srpna 2023, 14:17Odpovědět

Na jižní Moravu přijela delegace z Ukrajiny. Navštívila spalovnu i ekologickou vesnici  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.