Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Senioři v Brně se přesouvají k větrákům a klimatizacím. Teplo zvládají dobře

Kvůli vysokým teplotám, které zasáhly Brno, se přizpůsobuje život i v domovech pro seniory. Řada aktivit, jež se obyčejně konají venku, se přesouvá do vnitřních klimatizovaných prostor, větší důraz se klade také na pitný režim a na to, aby se lidé nepřepínali. Na pokojích horko mírní větráky. Kolapsy nebo jiné zhoršení zdravotního stavu v souvislosti s teplotami u klientů zástupci oslovených domovů nezaznamenali.

Domov pro seniory Foltýnova ochlazuje pokoje větráky a větráním v brzkých ranních hodinách. „Počasí přizpůsobujeme také program. Měli jsme například v plánu opékat párky nebo hrát pétanque, to jsme zrušili a místo toho byli v budově. Na procházky chodíme maximálně do 11 hodin, rovněž klientům doporučujeme, aby se při rehabilitacích a cvičení nepřepínali," uvedla ředitelka Jana Bohuňovská.

Starším lidem podle ní více než teplo vadí dusno, všímá si ale, že klienti na počasí reagují různě. „Neříkám, že to není problém, ale dá se zvládnout. Do budoucna bychom nicméně rádi klimatizovali více společných prostor. Klimatizaci v bytech ale nepovažuji za vhodnou, protože klienti by se mohli nachladit," dodala.

Jako náročné vnímá zvládaní teplot ředitelka zařízení ve Vychodilově ulici Marie Lemanová. „Večer, v noci a brzy ráno větráme, pak okna zavíráme. Náročné je to  zvlášť pro klienty v pokojích, které jsou pod střechou budovy. Dávali jsme mokré prostěradlo na okna a snažili se zvlhčovat vzduch, klienty jsme doprovázeli do klimatizované jídelny. Rovněž jsme dovnitř přesunuli trénování paměti, které obvykle bývá venku," řekla ředitelka.

Vedoucí zdravotnického úseku domova v Nopově ulici Věra Nemuchovská považuje v těchto dnech za nejdůležitější mít připraveno dostatek tekutin a klientům nápoje aktivně nabízet. Nyní více vaří čaj a připravují ovocné šťávy. Domov není klimatizovaný a tropické teploty mírní přenosné větráky. Má ale velkou zahradu osázenou vzrostlými stromy, které poskytují dostatečný stín. I přesto klienti chodí na zahradu buď dopoledne nebo později odpoledne.

Ředitelka Domova pro seniory Kociánky Naděžda Křemečková u klientů nezaznamenala, že by tropické teploty hůře zvládali. „Jsou vyššího věku a mají rádi teplo. Samozřejmě při pobytu venku nedoporučujeme sezení na přímém sluníčku, ale pod slunečníkem nebo ve stínu stromů. Rozsáhlá plocha zahrady s altánky a dalšími místy k odpočinku má velkou kapacitu míst, kde si mohou klienti a jejich návštěvy pohodlně ve stínu odpočinout. Ve venkovním areálu je k dispozici bazén a fontána," doplnila.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Domov pro seniory Foltýnova

Štítky Brno, léto, senioři, vedra, klimatizace, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senioři v Brně se přesouvají k větrákům a klimatizacím. Teplo zvládají dobře  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.