Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Potraviny Pramen koupili Maďaři. Transakci dal razítko úřad z Brna

Maďarská investiční skupina Oriens, která loni koupila firmu Flosman provozující řetězec obchodů s potravinami Flop, může koupit v Česku další potravinářský řetězec Pramen CZ. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) transakci povolil, protože nebude znamenat podstatné narušení hospodářské soutěže, uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Maďarská skupina kupuje Pramen prostřednictvím firmy Flosman.

„Flosman získá stoprocentní podíl v síti maloobchodních prodejen Pramen CZ,“ potvrdil již v červnu Hospodářským novinám plánované spojení firem Miloň Miller, jednatel holdingu Rosa Market, pod který spadá Pramen. Výši transakce a další podmínky odmítl komentovat.

Společnost Flosman, která provozuje síť potravinových prodejen Flop i velkoobchod, měla v roce 2022 čistý obrat 2,78 miliardy korun. Meziročně byl vyšší o 123 milionů. Zatímco v roce 2021 vykázala čistý zisk 77 milionů korun, v roce 2022 skončila 11,8 milionu korun ve ztrátě. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin. Síť prodejen Flop provozuje společnost v jižních, západních a středních Čechách, na Vysočině a jižní Moravě. Loni měla firma 723 zaměstnanců. Firma, kterou založili manželé Pavel a Marcela Flosmanovi v roce 1999, patří do FF Holdingu a sídlí v Táboře. Obchody Flop mají průměrně 250 metrů čtverečních prodejní plochy, spádová oblast je většinou kolem 3 tisíc obyvatel.

Skupina Oriens vlastní pět společností s konsolidovanými tržbami 200 milionů eur (asi pět miliard Kč). Zaměstnává 1700 lidí, na trhu působí 15 let. V Česku ovládá také firmu Moravia Containers, která vyrábí modulární stavby a kontejnery.

Síť prodejen Pramen CZ má podle svých internetových stránek téměř 40 poboček a podle poslední dostupné výroční zprávy ve Sbírce listin z roku 2020 skončilo její hospodaření 3,8 milionu ve ztrátě, o rok dříve vykázala čistý zisk jeden milion korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pramen.cz

Štítky Brno, ÚOHS, Transakce, Obchody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potraviny Pramen koupili Maďaři. Transakci dal razítko úřad z Brna  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.