Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Brno-střed přitvrdilo v přidělování obecních bytů. Budeme férovější, míní radnice

Uchazeči o bydlení v centru jihomoravské metropole si od začátku července zvykají na přísnější pravidla. Podle nových kritérií městské části Brno-střed musí žadatelé doložit víc dokumentů, aby prokázali své zaměstnání či rodinný stav. Radnice doufá v opětovné získání důvěry po loňských policejních raziích také zrušením přidělování preferenčních bodů.

Zastupitelstvo městské části Brno-střed má recept na férovější výběr nájemníků obecních bytů. Od začátku letních prázdnin na zájemce o bydlení čekají nové formuláře a víc dokumentace. Mezi nejzásadnější novinky patří především povinnost dokládat kopie důležitých dokumentů, uchazečům tak už k zařazení do evidence nestačí pouze čestná prohlášení. Například rodinný stav musí uvést oddacím listem nebo dokladem o registrovaném partnerství.

Změnou prošla také hodnotící kritéria. „Nově body získávají i samoživitelé, kteří mají ve výhradní péči děti, a senioři, kteří žijí sami v domácnosti. Domácnosti s dětmi do tří let věku získávají oproti rodinám se staršími dětmi jeden bod navíc,“ uvedla mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová. Senioři se navíc nyní můžou snažit o bydlení ve všech kategoriích nájemného.

Stopka přelidněným bytům

Boduje se také trvalý pobyt na území jihomoravské metropole nebo zaměstnání. Lidé pracující na dohodu o provedení práce dostanou méně bodů než ti, kteří pracují na hlavní úvazek či podnikají. „Důvodem je skutečnost, že dohody o provedení práce byly dříve v některých případech uzavírány účelově kvůli navýšení počtu bodů žadatelů o byty,“ dodala.

Pravidla dále zavádí omezení velikosti bytu na počet členů domácnosti. Vedení městského úřadu tak chce předejít přelidnění bytů, nebo naopak situacím, kdy ve velké jednotce bydlí někdo sám. „Je zde i možnost nabídnout městské části k vrácení velký byt a získat plusové body, které pomůžou žadateli dostat menší. Řešení je vhodné například pro seniory, kteří po změně životní situace zůstali sami a mají problém velký byt zaplatit,“ doplnil místostarosta městské části Brno-střed Martin Vrubel (KDU-ČSL).

Změny zavedených postupů se dotkly i sankcí, jež úřad udělí při podvodném jednání. Pokud budou tvrzení zájemců nepravdivá, vyřadí je město z evidence na dva roky. Stejný osud potká i ty, kteří bez vážného důvodu nepřijmou byt, o který si požádali.

Radnice slibuje transparentnost

Proměna přišla na popud loňské kauzy spojené s údajnými machinacemi s městskými byty. I kvůli tomu už od 1. července hodnocení neobsahuje individuální preferenční body, které rozdávali členové bytové komise. Žadatele vyberou striktně podle počtu získaných bodů. V případě rovného skóre bude upřednostněn ten z uchazečů, jenž bude v evidenci bez přerušení déle. „Slibujeme větší předvídatelnost, transparentnost, ale i větší komplikace při případném obcházení pravidel,“ uzavřel místostarosta. 

Podle starých pravidel byly naposledy přiděleny byty zveřejněné na úřední desce v červnu. Další nabídku podle nových pravidel, zveřejní úřad na počátku října. Období od 1. července do 30. září letošního roku slouží žadatelům o byty k aktualizaci jejich dokumentů a k takzvanému přebodování žadatelů podle nových kritérií.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Pařízková

Štítky Brno, Brno-střed, byty, bydlení, pravidla, kauza, policie, podvod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

asi tak jak Hladík , Vaňková a spol.? Napřed členové rodiny, pak ukáčka, cigáni a nakonec obyčejní lidé, kteří opravdu nemají kde bydlet ? Nevěřím, slibují a nic

Sobota, 8. července 2023, 09:18Odpovědět

Jaroslav Šálovský

Slibovat můžou, co chcou. Ale všichni víme, že na radnici je to jen banda lhářů a zlodějů a podle toho to v Brně se vším vypadá.

Sobota, 8. července 2023, 06:36Odpovědět

Baron Kocharovski

"budeme férovější" znamená: BUDEME KRÁST MÉNĚ?! :-OOO a kdy se začne policie zabývat mnohamilionovými úplatky?!

Pátek, 7. července 2023, 17:42Odpovědět

Brno-střed přitvrdilo v přidělování obecních bytů. Budeme férovější, míní radnice  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.