Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Ukrajince trápí vyplňování online formulářů pro žádost o humanitární dávku, hlásí v Brně

Centrum pro cizince Jihomoravského kraje od rána zaznamenává nápor uprchlíků z Ukrajiny, kteří mají problém s vyplněním on-line formuláře pro žádost o humanitární dávku, řekla ředitelka centra Alena Krejčí. Nová pravidla podpory uprchlíků platí od soboty, víkend Krejčí hodnotí jako klidný, nápor přišel až s prvním pracovním dnem.

„Řada klientů dříve o podporu žádala osobně, ale teď nově se bude procesovat elektronicky a mnozí mají problém dostat se do elektronické verze žádosti. Nemají vyřízenou bankovní identitu nebo identitu občana, někteří nemají ani e-maily, chytré telefony nebo sim karty s českým číslem. Asistujeme jim tedy, aby se mohli vypravit někam na Czech POINT a tam si vše zřídili," sdělila Krejčí.

Doplnila, že někteří uprchlíci nebyli na změny připraveni, a to i přesto, že měli být upozorněni. Podle jejích informací je velký nápor také v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině (KACPU) v Hněvkovského ulici v Brně, které spravuje ministerstvo vnitra. „Klienty ale chceme zklidnit. Všichni přišli z kraje měsíce, ale jejich žádosti budou podle nových pravidel posuzovány až po 18. červenci," řekla Krejčí. Centrum o víkendu v souvislosti se změnami takzvaného lex Ukrajina zřídilo speciální linku. Za dva dny tam zavolalo asi 60 lidí. Většina se ptala právě na vyplňování on-line formuláře pro žádost o humanitární dávku.

Nová pravidla podpory uprchlíků platí od 1. července. Běžencům, kteří mohou pracovat, bude stát hradit nouzové ubytování pět měsíců. Poté si ho musí platit sami, nebo se musí přestěhovat. Zdarma ho dál mají jen děti, senioři či postižení, tedy zranitelné skupiny. Solidární příspěvek lidem, kteří u sebe doma či ve svém volném bytě příchozí ubytovali, se od července přestal vyplácet. Na humanitární dávku mají nově nárok jen uprchlické domácnosti s příjmem pod životním minimem a náklady na bydlení, které stanovila vláda na 3 tisíce korun na měsíc na osobu v evidovaném bytě a na 2,4 tisíce korun jinde.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Brno, Jihomoravský, Ukrajina, Dávky, Uprchlíci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Adam Žák

"Měli" být informováni?! Takže český stát si nesplnil vůči Ukrajincům svoji povinnost, nebo co tím chtěla ta paní říct?A co takhle pohlížet na to opačně-nastěhuju se do cizí země, chci tam požívat nějakých výhod - neměl bych SE tudíž jaksi pokoušet informovat sám, co pro to musím udělat?Informace o změnách legislativy proudily ke zdarma ubytovaným Ukrajincům do ubytoven a dalších zařízení přes jejich ubytovatele od přelomu zimy a jara. Pokud někdo měl snahu se zajímat, dávno tyto informace dostal.Pokud někdo rok sedí na ubytovně, kterou ani neopouští (ano, jsou tací...) a zacpává si uši a oči před realitou, mělo by se mu dostat psychologické pomoci, pokud o ni stojí. Ale určitě to není důvod nasazovat psí hlavy komukoliv na české straně, že Ukrajinec něco neví.

Úterý, 4. července 2023, 18:56Odpovědět

Marie Glanczová

že budou brát dávky a kde,to věděli všichni hned !!! Co u nás mají zdarma čeští senioři či postižení, či pod životním minimem??? NIC

Úterý, 4. července 2023, 10:33Odpovědět

Ukrajince trápí vyplňování online formulářů pro žádost o humanitární dávku, hlásí v Brně  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.