Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Projekt POKOS podpořil Den otevřených dveří u  74. mechanizovaného praporu 

PR článek

Vojenská technika, výcvik služebních psů, boj zblízka, základy přežití i vědomostní soutěže. Výjimečnou příležitost nahlédnut do života vojáků, měli v pátek 9. června jak školáci z regionálních škol, tak rodiny s dětmi. Téměř 1 500 návštěvníků přilákal Den otevřených dveří u 74. mechanizovaného praporu, který se konal ve spolupráci s odborem komunikace Ministerstva obrany a projektem POKOS (Příprava občanů k obraně státu).

Den otevřených dveří prozradil všem návštěvníkům a zejména dětem, jaké to je být profesionálním vojákem, jak funguje dekontaminace chemických otravných látek, jak vypadá pojízdná převazovna POP nebo jak přežít v přírodě. „I přesto, že vojáci musí plnit spoustu úkolů spojených s aktuálním nasazením v zahraniční operaci na Slovensku, podařilo se ve spolupráci s Ministerstvem obrany a projektem POKOS uspořádat Den otevřených dveří v naší posádce,“ řekl na úvod zástupce velitele 74. mechanizovaného praporu major Michal Bělaška a zároveň avizoval, že je pro děti připraven bohatý program, na kterém se podílí i další složky integrovaného záchranného systému.

Letošní ročník byl poprvé rozšířen o vzdělávací projekt POKOS, který se zaměřuje především na děti základních a středních škol. „Dnešní dopoledne jsme obohatili stanovišti, na kterých se děti učí, jak se správně zachovat v krizových situacích. Žáci společně s vojáky trénovali stavění přístřešků, rozdělávání ohně, slaňování, topografii a základy první pomoci,“ sdělila Daniela Hölzelová z odboru komunikace Ministerstva obrany. „Školáci se prostřednictvím vzdělávací výstavy a vědomostních soutěží dozvěděli řadu důležitých informací spojených s obranou naší země a s 30. výročím Armády České republiky,“ dodala Hölzelová.

Naučně zábavné dopoledne začalo ukázkou boje zblízka. Každý voják Armády České republiky musí ovládat sebeobranné chvaty, aby se dokázal ubránit útočníkovi. Jenže zvládnout alespoň jeho základy, vyžaduje nesmírnou dřinu. „Vyzkoušel jsem si základní postoj a pár chvatů, připadal jsem si jako hrdina, ale bolí mě z toho ruce i nohy,“ potvrdil náročnost boje zblízka Petr z místní základní školy.

V obležení byl také automobilový chemický rozstřikovač ACHR - 90 a oplachový rám, který je určený k dekontaminaci bojové techniky zasažené zbraněmi hromadného ničení. Jak takové odmoření funguje, si na vlastní kůži vyzkoušely téměř všechny děti. „Oplachový rám je součástí mycí linky – 82. Předchází mu rám na odstranění hrubé nečistoty. Podle toho, čím jste zasaženi, se pak nanese odmořovací směs, která nebezpečnou látku deaktivuje. Pak už následuje jen oplach,“ vysvětlil podstatu speciální očisty desátník Novák.

U dětí měla obrovský ohlas také ukázka bojové činnosti, kterou doprovázelo bojové vozidlo pěchoty. „Byl to hrozný rachot, musela jsem si zacpat uši,“ zhodnotila ukázku Terezka z místní základní školy. Na závěr byl hlavním hrdinou programu speciálně vycvičený pes, který předvedl, že dokáže najít unesené nebo ztracené dítě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Armáda, Akce, Prapor, Pokos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt POKOS podpořil Den otevřených dveří u  74. mechanizovaného praporu   |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.