Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na okraji Brna vyčistí zabahněný rybník a postaví vyhlídku, která nabídne pohled na sídliště

Brněnská městská část Žebětín se po zimě vytáhla s novými projekty. Západní část města získá nový park s vyhlídkou na bystrcké sídliště Kamechy a také chystá vyčištění rybníka, který je plný bahna. Radnice počítá, že na investice poskytne peníze magistrát.

Nový park vznikne u žebětínské hájovny. Z nového posezení se lidé pokochají výhledem na celou městskou část Žebětín i sídliště Kamechy. „V současné době je celý pozemek zatravněný, a je zde pouze pár starých ovocných stromů a několik keřů. Plánujeme vysadit stromy i keře nové, a vzniknou navíc i trvalkové záhony,“ uvedl žebětínský starosta Vít Beran (KDU-ČSL) s tím, že práce začnou na podzim a potrvají až do jara.

Na zkrášlení parku dostane městská část od města dotaci ve výši 2,6 milionu korun z programu pro vytváření a obnovu brněnských parků. „Tohle je jeden z větších projektů, které jako město podpoříme. Dotační program Nové parky pro Brno usnadňuje ozelenění Brna ve všech jeho městských částech. Podpoříme více než dvacet projektů dohromady částkou 30 milionů korun,“ přiblížil brněnský náměstek primátorky Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

Zvelebí i rybník

Kromě parku by Žebětín rád zkrášlil i místní rybník, který je navíc přírodní památkou. Poslední dobou už je ale příliš mělký a plný bahna, navíc zarůstá rákosem. „Nechtějí zde pobývat ani labutě, hladina rybníka začíná být příliš mělká a zarostlá vodními rostlinami. Po dohodě s Agenturou ochrany přírody a krajiny zpracováváme projekt odbahnění a vyčištění vodní plochy. Máme možnost na projekt žádat dotace z fondu ochrany krajiny ministerstva životního prostředí,“ řekl Beran s tím, že pokud jednání půjdou dobře, začne čistění letos na podzim. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KDU-ČSL Žebětín

Štítky Žebětín, žebětínský rybník, Kamechy, Brno, rybník, park, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na okraji Brna vyčistí zabahněný rybník a postaví vyhlídku, která nabídne pohled na sídliště  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.