Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Výzkumníci našli na Starém Brně tajemnou pohřební komoru

V místě odpočinku panovnice Elišky Rejčky našli výzkumníci další hrobky. Potvrdili, že jedna patří druhovi panovnice Jindřichovi z Lipé. O tom, kdo leží v další, nově objevené hrobce, se experti zatím dohadují. Nález z kostela na Mendlově náměstí objasní další výzkumy v archivu.

Zkoumat klášter cisterciaček na Starém Brně začali odborníci ku příležitosti 700. výročí jeho založení. Za vznikem památky stála právě česká a polská panovnice Eliška Rejčka, která je pohřbená v kostele Panny Marie. Do výzkumu se dali experti z Muzea města Brna a Ústavu muzeologie a archeologie Masarykovy univerzity.

Našli čtyři anomálie

Kromě hrobu Elišky Rejčky našli za pomoci povrchového přístroje také dvě další hrobky a jednu prázdnou nedostavěnou. „Naprosto zřetelně se ve východní části chrámu objevily čtyři anomálie, které jsme interpretovali jako duté prostory,“ vysvětlili výzkumníci Ctibor Ostrý a Michal Vágner.

„V hlavní lodi jednoznačně identifikujeme hrob Elišky Rejčky. V jižní části se vyskytují dva další. Jeden z nich už nyní můžeme přiřknout Jindřichu z Lipé, Eliščinu druhovi, druhý je nedostavěný a prázdný,“ objasnil archeolog z Muzea města Brna Petr Vachůt.

Co nebo kdo se nachází ve čtvrté hrobce, zatím nikdo netuší. Dosud se nevědělo ani o její existenci. „Nevíme, co je vevnitř, ale dutina má stejnou prostorovou orientaci jako ostatní hroby. Zahajujeme detektivní pátrání v archivech, jestli se o hrobce ví, a jestli už ji někdy někdo zkoumal,“ sdělili výzkumníci.

Neexistovaly nákresy hrobek

Do hrobek Elišky a Jindřicha nahlédli experti již dříve. Eliščin hrob otevřeli naposledy v roce 1903, Jindřichův roku 1966. Do letošního průzkumu se s jistotou nevědělo ani to, zda hrobka v jižním křídle patří Jindřichovi z Lipé. „Odhalení hrobek nebylo až na akci z roku 1966 vůbec dokumentováno, nezůstaly nám žádné nákresy nebo plány,“ sdělil Vachůt. O hrobce Elišky Rejčky, jež zemřela roku 1335, pochyby nebyly. Důkazem je i dlaždice s písmenem E, která se ale nachází zhruba půl metru od samotného hrobu.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky kostel Panny Marie, Eliška Rejčka, Jindřich z Lipé, historie, Staré Brno, archeologie, hrobka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výzkumníci našli na Starém Brně tajemnou pohřební komoru  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.