Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Brňané zaútočili na sochu Jošta. Strhli mu ukrajinskou vlajku

, aktualizováno 13. června 2022, 10:00

Ukrajinský státní symbol vyvěšený na soše Jošta v centru Brna je pro některé kolemjdoucí trnem v oku. Když se žluto-modrá barva na uměleckém díle objevila na podporu napadené zemi, skupina vlastenců se ji nejdřív pokusila přelepit českou trikolórou. Nyní dvojice mužů strhla vlajku ze štítu úplně.

Brněnští strážníci řešili spor kvůli ukrajinské vlajce na jezdecké soše na Moravském náměstí. Při pravidelné kontrole si hlídka všimla dvou padesátníků, kteří se rozhodli žluto-modrý státní symbol odstranit pryč. Kopí známého brněnského díla navíc muži ozdobili českou trikolórou.

Jeden z nich vyšplhal po žebříku nahoru a podle pokynů druhé přítomné osoby vlajku stahoval dolů, což se mu nakonec také podařilo,“ uvedl pro Drbnu mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Poté co hlídka dvojici oslovila, zjistila, že jsou na strženém potahu poškozená stahovací oka a guma. Konečnou škodu ale zatím podle Ghanema nelze říct. „Čekáme na vyjádření, zdali nedošlo k poškození i na samotném uměleckém kousku. Ve večerních hodinách, kdy k incidentu došlo, to nikdo ze správců nebyl schopný potvrdit,“ dodal. Případ strážníci předali do správního řízení.

Dubnová nostalgie

Podobnou situaci řešila městská policie v Brně už před dvěma měsíci. Parta, která se ale tehdy rozhodla proti symbolické podpoře Ukrajiny zakročit, byla mírnější a českou vlajku na tu žluto-modrou jenom nalepila. Jeden z iniciátorů čin tehdy odůvodnil tím, že Brno patří České republice a Jošt byl Čech, nikoliv Ukrajinec. 

Sochu moravského markraběte Jošta, která se nachází na brněnském Moravském náměstí, nově zdobí česká vlajka. Státní symbol se objevil na panovníkově štítu, který je od počátku války na Ukrajině ve žluto-modrých barvách na podporu napadeného státu.

„Nelíbí se nám, že po celém Brně vlají především ukrajinské vlajky a lidé poškozují dokonce i památky na úkor dění na Ukrajině, například přestříkání památníku Rudoarmějce srdcem v barvách Ukrajiny,“ sdělil a zároveň uvedl, že součásný konflikt na Ukrajině odsuzuje. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, MP Brno, Ukrajina, strážníci, Jošt, socha, vlajka, Moravské náměstí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marcel Syrovec

Copak jsme nějaká kolonie, nebo dobyté území, aby zde vlály cizí vlajky? Cizí vlajky ať si vlají na zastupitelských úřadech, nebo při nějakých ceremoniích.

Neděle, 12. června 2022, 13:11Odpovědět

Michal Pokorný

Nováku,naučte se číst. Jsem Pokorný,ne Novotný.Rozumět Vám nechci a nebudu.Pokud někdo propaguje Ukrajinu v cizím státě,tak je buď chudý duchem,nebo zralý na odsouzení za vlastizradu.Jsme suverenní stát a vlajky cizích států mají vlát pouze na velvyslanectvích.A to pomíjím fakt že Zelenský místo aby EU děkoval za pomoc,tak vyhrožuje a nadává. V jedné Tišnovské firmě pracují mladí Ukrajinci.Na dotaz místních proč nepomáhají rodné zemi řekli,že se jim tady líbí a proč by to dělali. Takže ne,Ukrajinské vlajky opravdu ne. Chápu že jako Americký řiťolezec to nepochopíte,ale to je jen Váš problém.

Neděle, 12. června 2022, 13:02Odpovědět

Miroslav Novák

Pane Miroslavem Klimeši,šíříte tu lež!Žádný český zákon ani vyhláška se cizími vlajkami nezabývá.To je nesmysl,který hloupí rusofilové šíří aniž by si to ověřili!

Neděle, 12. června 2022, 12:55Odpovědět

Miroslav Novák

Pane Michale Novotný,to,že někomu nerozumíte ještě neznamená,že dotyčný je trotl,ale může to znamenat,že jste trotl vy.Celkově vzato se mnou nesouhlasí kremlofilové zmanipulování ruskými trolly a to pro mně není relevantní.

Neděle, 12. června 2022, 12:52Odpovědět

Michal Pokorný

Novák a Brožek.To jsou dva tro(t)lové.

Neděle, 12. června 2022, 12:42Odpovědět

Miroslav Klimeš

Běžte do háje, má být správně vyvěšená česká vlajka a vedle ní může být ukrajinská. Ale v žádném případě nesmí být vlajka jiného státu samostatně kromě velvyslanectví.

Neděle, 12. června 2022, 12:35Odpovědět

Miroslav Novák

Vážení,to že jste nepochopili,proč jsou v ulicích a na budovách ukrajinské vlajky neznamená,že ty ukrajinské vlajky jsou špatně! Znamená to pouze jen to,že máte omezené chápání.

Neděle, 12. června 2022, 12:27Odpovědět

Miroslav Novák

Děkuji Josefu Brožkovi a plně souhlasím.Lépe bych to nenapsal!

Neděle, 12. června 2022, 12:23Odpovědět

Zdeněk Švec

Může někdo vysvětlit proč se dává UA vlajka v ČR na takové sochy a vůbec na památky . Jsme přece jiný stát . Nepodporuji válku na Ukrajině, ale je to věc jejich a Ruska.

Neděle, 12. června 2022, 11:38Odpovědět

Josef Brožek

V naší zemi je bouhžel celkem mnoho kremlbotů, frustrátů a dezolátů, kteří si ve své malosti a podřadnosti hrají na čechovlastence. Přitom jediné, co umí, je kvičet proti EU, šířit proruské lži a zcela zdarma a dobrovolně pracovat pro fašistu putina. Je to odpad společnosti, nebezpečný, smrdutý odpad, kterým vůbec nepatří česká vlajka do pazoury. Naštěstí tito podlidé, bývalí lidé žijí jen ve svých bublinách, ve svém zmaru a ekonomické bídě. Je to pro ně typické a není jim jak pomoci. Jsou nepřizpůsobiví, nevzdělatelní, jsou to morální bezdomovci a smažky ruských propagandistických fetů.
Sláva Ukrajině! Smrt okupantům a jejich kolaborantům!

Neděle, 12. června 2022, 11:35Odpovědět

Miroslav Novák

Vaše starosti bych chtěl mít v důchodu.Všechno vadí i ukr.vlajka.To nemáte co na práci,brblaci 4.cenový.

Neděle, 12. června 2022, 11:26Odpovědět

Konvalinka Ladislav

Souhlasím s lidmi,kterým se ukrajinské vlajky nelíbí vyvěšené kamkoliv se podíváte a na většině budov. Před válkou nebyli schopni vyvěšovat vlajky našeho státu.

Neděle, 12. června 2022, 11:21Odpovědět

Diskutér T.

Plný souhlas s paní Marií Tilesovou - najednou jsou tady davy mladých ukrajinců, co chodí v noci po diskotékách, balí levný brněnský holky, kupují v marketech chlast - opíjí se a vlast je jim u řiti - oni nemají branný zákon?????

Neděle, 12. června 2022, 10:45Odpovědět

Emil Figl

Brno začíná být líheň frustrovaných pravicových vypatlanců.

Neděle, 12. června 2022, 10:34Odpovědět

Marie Tilesova

Ukrajinci atˇsi vyvěšuji svoji vlajku na Ukrajině,toto je naše Česká republika,tak vyvěšujeme české vlaky. Spousta mladých Ukrajinců jenom využívá naši republiku ,než aby byli na Ukrajině a bránili svoji vlast.

Neděle, 12. června 2022, 10:16Odpovědět

Dalibor Vykoupil

Netuším, nějak jsem to nenašel, jaké má Tereza Půlgréta vojenské vzdělání. Zaútočit lze různě, ale rozhodně ne tak, že si přistavíte žebřík (Jošt nejsou hradby) a něco sundáte. Vystaveny pevnosti takovému útoku, nemusel by je nikdo ani hájit. Takže bombastický titulek skrývá článek, že chudák lucemburský šlechtic, moravský markrabě a chvíli římský císař je konečně svůj a nevypadá jako Banderova kozácká hlídka. A to je dobře.

Neděle, 12. června 2022, 09:35Odpovědět

Dušan Skříšovský

Josefe Brozku, vymen doktora nebo prasky. Oboji ti muze pomoci. A az budes kupovat na care zbozi, nenech se chytit.

Neděle, 12. června 2022, 07:47Odpovědět

Dušan Skříšovský

Brnane zautocili na Josta, protoze nejaky pomateny idi.t na neho dal vlajku zeme podporujici nacismus [viz. clanky na Seznam a zpravy na CT z roku 2014]. Za odstraneni tohoto nezakonne umisteneho symbolu budou potrestani, protoze nyni se nacismus podporovat musi z narizeni vlady. Pokud nekdo pochybuje, necht si najde vysvlekani zajatych ukrajinskych vojaku.

Neděle, 12. června 2022, 07:17Odpovědět

Stanislav Navrátil

Pokud byl Jošt Ukrajinec, tak mu vlajku měli nechat...????

Neděle, 12. června 2022, 02:19Odpovědět

Joseph Xspy

Naprosto reálně jsem se přistihl , že i já uvažuji o tom ,že s žebříkem bych tu hrůzu ze symbol koňafy strhnul sám .Nebo nechat a krk koně pomalovat trikolórou ,aby bylo jasné za co jsou Brnu všichni kdo mají ukrajiny dávno plné zuby ...

Neděle, 12. června 2022, 02:08Odpovědět

Brňané zaútočili na sochu Jošta. Strhli mu ukrajinskou vlajku  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.