Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brňané vzali obchody útokem, na zboží si vystáli dlouhé fronty

Nákup zboží, doplňování i dezinfekce prostor. Tak se brněnští prodejci připravovali na dlouho očekávaný den, kdy směli po téměř pěti měsících opět přivítat zákazníky uvnitř svých obchodů. Po nákupech dychtící Brňany neodlákaly ani dlouhé fronty, které se kvůli platícím opatřením před prodejnami tvořily.

Před prodejnou kosmetických doplňků na náměstí Svobody se už od otevření schází první zákazníci a v následujících minutách čeká před obchodem několikametrová fronta. Dovnitř totiž mohou jen dva, a tak ostatní netrpělivě vyčkávají venku. „Náš obchod byl dlouho zavřený, ale na e-shopu si mohli zákazníci objednat kosmetiku a pak si nákup vyzvednout ve výdejním okénku. V uzavřených prodejnách se nám alespoň podařilo opravit sklad a prostory obchodu,” popisuje vedoucí prodejny Anna Ševelová. Nově příchozí zákazník si u dveří dezinfikuje ruce a prodavačka jej s úsměvem vítá.

V pondělí se otevřely dveře brněnských knihkupectví a také zde čeká před prodejnou přes deset metrů dlouhá fronta zákazníků. Na možnost přivítat nedočkavé čtenáře však byli knihkupci připraveni už déle. „Asi měsíc jsme průběžně chystali prodejnu v naději, že se konečně otevře. Stále dokola jsme rovnali knihy, utírali prach a chystali pokladny. Počínaje dneškem jsme akorát obnovili všechna opatření jako rozestupy a dezinfekce u vstupu,“ řekl vedoucí knihkupectví Academia Jiří Svoboda

Prodej si pochvaluje také zaměstnankyně brněnského knihkupectví. „Lidé jsou nadšení a chodí sem rádi. Akorát člověk musí pokaždé připomenout, ať si každý dezinfikuje ruce a vezme si tašku,” dodala prodavačka Lenka Pokorná.

Kamenná prodejna vs. e-shop

Na internetu si lidé v době uzavřených obchodů jedním kliknutím sice objednali chtěné zboží, ani tak ale internetový prodej plnohodnotně nenahradí osobní kontakt prodejce se zákazníkem. „Největší výhodou kamenné prodejny je, že lidé si konečně hodinky vyzkouší, osahají a zjistí, jak jim padnou na ruce. V pandemii jsem si zboží od zákazníků vyzvedla před prodejnou, šla například vyměnit baterku a zase je ve dveřích předala zpět. Chtěli jsme zákazníkům vyjít vstříc,” řekla brněnská hodinářka Jana Sehnalíková.

Majitelka butiku Lucie Synková má však z otevření rozporuplné pocity. „Počítám s tím, že přijde pátá vlna a znovu zavřeme na několik měsíců,” řekla Synková. Na své zákazníky se ale těšila. Přestože se v lockdownu rozhodla vytvořit také vlastní e-shop, v kamenné prodejně stále vidí větší výhodu. Lidé si naživo můžou oblečení vyzkoušet a osahat materiál. Pokud ale opět přijde další vlna covidu, chystá se Synková směřovat většinu pozornosti na e-shopový prodej. „Na nakupování přes internet se zaměřím více. Zaplatím si reklamu, chystám se zaměstnám víc lidí, kteří budou na e-shopu pracovat. Do nedávna jsme to zvládali pouze ve dvou, nicméně více zaměstnanců budu určitě potřebovat,“ vysvětlila.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky maloobchod, prodejny, Brno, obchod, internetový obchod, Jiří Svoboda, Academia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané vzali obchody útokem, na zboží si vystáli dlouhé fronty  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.