Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V budově bývalé celnice se zabydlí samoživitelé a jejich děti

Budova v Křenové ulici v Brně, která v minulosti sloužila jako celnice, bude novým domovem rodičů samoživitelů a jejich nezaopatřených dětí. Celkem se můžou těšit na sedm opravených bytů, které jsou kompletně po rekonstrukci, nebo na venkovní posezení v přilehlé zahradě. Dalších pět vznikne pro stejné účely ve Vlhké ulici.

Samoživitelům bude v historickém domě v Křenové ulici k dispozici pět bytů o velikosti 2+kk a dva o rozměrech 1+kk. V přízemí se počítá s posezením či možnou kavárnou. Bydlení určené svobodným, rozvedeným či ovdovělým lidem má specifické podmínky. Nájemní smlouvy se uzavírají na tři roky s možností prodloužení o další dva roky. Následně se byt uvolní pro další čekatele. Nájemníci platí snížené nájemné, které radnice v tomto případě stanovila měsíčně na 90 korun za metr čtvereční.

Byty pro samoživitele mají podobný účel jako byty startovací, a to je dát lidem čas a prostor na to, aby mohli pro svou bytovou situaci najít dlouhodobější řešení, ať už je to našetření prostředků na komerční bydlení nebo třeba na hypotéku, nebo získání běžného obecního bytu. Startovací a samoživitelské byty tedy fungují, jak já říkám, jako taková bytová první pomoc,“ popsal náměstek pro oblast bydlení a správy majetku Jiří Oliva (ČSSD).

Historická celnice

S opravami objektu v Křenové ulici začalo město před zhruba dvěma lety. Dům byl do té doby zchátralý, i když měl za sebou bohatou historii. Od 19. století až do období protektorátu se tam vybíralo mýto či potravinová daň. Kolem Brna i dalších velkých měst se nacházely tehdy tzv. potravinové čáry, jež sloužily jako kontrolní stanoviště na hlavních přístupových trasách do města. Pokud přijíždějící vezli například potraviny, museli zaplatit daň.

Nabídnou i sociální bydlení

Dalších pět bytových jednotek pro samoživitele o velikosti 2+kk a 2+1 vznikne v domě na Vlhké ulici, kde bude kromě bydlení pro samoživitele vzniknou také sociální byty, na něž město získalo dotaci. V opraveném domě s půdní vestavbou bude celkem 17 bytů. Nájemníci tu za bydlení zaplatí 63,51 korun za metr čtvereční měsíčně. 

„Jakmile se u domů bude blížit vydání kolaudačního rozhodnutí, vypíšeme výběrové řízení, do kterého se bude moci přihlásit každá svobodná, ovdovělá nebo rozvedená osoba, která nežije s druhem, má ve své péči alespoň jedno nezaopatřené dítě mladší 18 let a splňuje další stanovená kritéria,“ doplnil Oliva. Zájemce vybere magistrát losem. Bydlet budou samoživitelé zřejmě už o letních prázdninách.

Ohodnoť článek

Foto MB

Štítky Celnice, Brno, Sociální bydlení, Samoživitelé, bydlení, dům, Jiří Oliva, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Táňa Pelcová

No,zní to pěkně...takže opět tmavíci a spol. ????

Sobota, 8. května 2021, 16:16Odpovědět

Táňa Pelcová

No,zní to pěkně...takže opět tmavíci a spol. ????

Sobota, 8. května 2021, 16:15Odpovědět

V budově bývalé celnice se zabydlí samoživitelé a jejich děti  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.