Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Uměleckoprůmyslovém muzeu roste obří mrak, bude součástí nové expozice

V brněnské Husově ulici finišuje oprava Uměleckoprůmyslového muzea, které je lidem už více než dva roky uzavřené. Lákadlem zrekonstruovaných prostor bude vedle nových expozic věnovaných módě a zejména designu také obří konstrukce na nádvoří, která nese pracovní název mrak či oblak.

Uměleckoprůmyslové muzeum, které spadá pod Moravskou galerii v Brně (MG), podstupuje od roku 2019 nákladnou rekonstrukci. Jedná se o největší úpravu budovy za posledních dvacet let. Po dokončení rozsáhlých prací, jež mají skončit letos v záři a vyšly na více než sto milionů korun, vznikne v budově z konce 19. století nová expozice, jejíž součástí bude rovněž konstrukce nacházející se na nádvoří. Kolem uměleckého díla vznikne také posezení, které zpříjemní návštěvníkům kulturní zážitek.

„Oblak může svou interaktivitou zrcadlit dění v budově, může pomocí zvuku či světla reagovat na společenskou akci, může být oblakem pro umělecké performace. Oblak velikosti 300 metrů čtverečních může reagovat na pohyb, zvuk či čas, nebo může být naopak pasivní, v ne poslední řadě chrání návštěvníky proti dešti,“ uvedli architekti z ateliéru Štěpán, kteří dílo navrhli. 

Atraktivní výstavy

Moravská galerie spravuje ve městě kromě průmyslového muzea ještě další tři objekty – Pražákův palác, Jurkovičovu vilu a Místodržitelský palác na Moravském náměstí. K tradičně nejnavštěvovanějším patří právě budova v Husově ulici, jež vznikla po vzoru vídeňského Muzea pro umění a průmysl v roce 1873. Například v roce 2018 byla největším tahákem výstava Paneland, která pojednávala o historii a fenoménu československých sídlišť. Cestu si na ni našlo více než 30 tisíc lidí a vedení galerie doufá, že podobný zájem bude i o nové expozice.

„Budeme představovat průřez historií designu, často s odkazem na Brno, a na jednotlivé druhy užitého designu jako třeba porcelán, keramika nebo sklo v novém otevřeném depozitáři. Zaměříme se také na práce současných designérů, kteří dostanou prostor například při krátokodobějších výstavách, a nová média pro prezentaci aktuálního designu či technologie v podobě Design laboratoře nebo robotické kavárny,“ popsala Drbně mluvčí MG Alena Ochrymčuková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Moravská galerie, Umění, Rekonstrukce, design, Mrak, Museum für angewandte Kunst, muzeum, oblak, Moravská galerie v Brně, nádvoří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Uměleckoprůmyslovém muzeu roste obří mrak, bude součástí nové expozice  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.