Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vypalování trávy chrání vzácné pavouky, zjistili brněnští vědci

Netradiční postup řízeného vypalování porostů pomáhá vzácným druhům pavouků. Neobvyklá metoda z pohledu ochrany přírody vytváří ideální podmínky pro teplomilné pavouky, zjistili vědci z brněnské Mendelovy univerzity (MENDELU).

Řízené vypalování trávy a jiných porostů vytváří prostředí podobné travinné a skalní stepi, což je ideální místo pro teplomilné pavouky jako je například slíďák suchopárový. Na holých plochách pavoukům nepřekáží dřeviny ani rostliny. „V ochraně přírody se stále více využívá řízené vypalování, jehož hlavním cílem je odstranit nadzemní rostlinné biomasy. Velké požáry však způsobují mnoho úmrtí bezobratlovců, a proto je nezbytné vypalovat pouze malé plochy. Vypalování je také vhodné směřovat na období holomrazů, tedy mimo hlavní aktivitu živočichů," popsal metodu Tomáš Hamřík z MENDELU.

Chrání ohrožené druhy

Díky zmíněné metodě by se mohl rozšířit počet kriticky ohrožených druhů, ke kterým slíďák suchopárový patří. V několika středoevropských zemích již patří na červený seznam druhů, které vymírají. Pavouci toho na rozdíl od rostlin potřebují k životu méně. „Ideální místa pro slíďáky jsou udržována díky nedostatku živin nebo prostřednictvím ochranářských zásahů," sdělil Hamřík, jehož výsledky diplomové práce se objevily v prestižním vědeckém časopise Agriculture, Ecosystems & Environment.

Podle Hamříka je vypalování a oheň přirozenou součástí lidské historie. „Požárům se mnoho organismů přizpůsobilo. Typickým příkladem je vřes. Oheň odstraní nadzemní biomasu a tím podporuje klíčení semen. Vřes by bez ohně po několika letech vymizel," upozorňuje Hamřík.

V České republice je vypalování porostů stále zakázáno. Nicméně novela zákona o ochraně přírody a krajiny již řízené vypalování zahrnuje jako klasický způsob péče o zvláště chráněná území.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MENDELU

Štítky MENDELU, věda, pavouci, vypalování trávy, vitrifikace, Mendelova univerzita v Brně, ochrana přírody, Tomáš Hamřík, tráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vypalování trávy chrání vzácné pavouky, zjistili brněnští vědci  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.