Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nejbohatší Čech zemřel po pádu vrtulníku na Aljašce

, aktualizováno 29. března 2021, 8:38

Nejbohatší Čech Petr Kellner je podle deníku New York Times mezi pěti lidmi, kteří zemřeli při havárii vrtulníku poblíž Ledovce Knik na Aljašce. O jeho zřícení se záchranné složky dozvěděly v deset hodin večer v sobotu, když se lidé nevrátili z exkurze. Nehodu potvrdili i Aljašské záchranné sbory. V tuzemsku o události jako první informoval portál iHned.cz

„Zatímco jeho pracovní život byl plně ve znamení neuvěřitelné pracovitosti a kreativnosti, jeho soukromý život patřil jeho rodině a dětem. Pohřeb proto proběhne v úzkém rodinném kruhu. Prosíme všechny, zejména média, aby v tuto těžkou chvíli respektovali soukromí rodiny pana Petra Kellnera," uvedla Tkadlecová.

Důvody nehody, při níž zahynulo pět lidí, jsou předmětem vyšetřování, dodala mluvčí. Podle aljašské policie je mezi oběťmi leteckého neštěstí kromě Kellnera i další Čech, padesátiletý Benjamin Larochaix.

Kellner je majoritním vlastníkem investiční skupiny PPF Group, která investuje do řady odvětví a působí na třech kontinentech. Podle výroční zprávy společnosti za rok 2019 Kellner ovládá 98,93 procenta PPF. Kellnera už 15 let řadí časopis Forbes mezi nejbohatší lidi na světě, jeho majetek odhaduje na 293 miliard korun.

Podle informací amerického deníkuThe New York Times se vrtulník vezoucí skupinu lyžařů zřítil v blízkosti ledovce Knik na Aljašce. Předpokládá se, že se skupina chtěla v oblasti věnovat heliskiingu, tedy lyžování, při němž jsou lyžaři vysazeni z vrtulníku. Příčina pádu stroje Airbus AS350B3 patřícího společnosti Soloy Helicopters z aljašského města Wasilla se stále vyšetřuje.

O možném pádu stroje se aljašští státní policisté dozvěděli v sobotu ve 22:00 místního času, když vrtulník nedorazil na místo přistání a svědci viděli trosky v oblasti ledovce Knik. Na místě poté našli pět obětí a jediného přeživšího. Mezi oběťmi jsou krom Kellnera a Larochaixe také dva z místních průvodců a pilot vrtulníku.

Heliskiing je extrémní sport, při němž je jen malý prostor pro chyby. V posledních letech se stal magnetem pro všechny, kdo hledají nový způsob vzrušení. Vrtulníky lyžaře dopravují do odlehlých částí hor na neporušený sníh. Chata, která vrtulník pro Kellnerův let najala, nabízí týdenní pobyty za 15.000 dolarů plus služby vrtulníku. V prohlášení vydaném v neděli večer její majitelé vyjádřili nad nehodou lítost. „Za 17 let, co tyto akce provozujeme, jde o první podobnou událost," uvedli s tím, že Kellner byl jejich častým hostem a přítelem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto NY Times

Štítky Kellner, úmrtí, Aljaška, Petr Kellner, havárie, The New York Times, PPF, lyžař, Airbus, Forbes

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejbohatší Čech zemřel po pádu vrtulníku na Aljašce  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.