Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Moravské náměstí se připravuje na rekonstrukci, kácí se stromy

Moravské náměstí v Brně se chystá na dlouho očekávanou rekonstrukci, která odstartuje letos v létě. Ještě před zahájením přestavby si stavaři připravují pracoviště, kvůli čemuž muselo jít k zemi několik stromů a keřů. Po přestavbě se vysadí nové.

O přeměně dnešního Moraváku se v Brně diskutuje prakticky od konce druhé světové války, kdy z veřejného prostranství zmizel Německý dům. Letos se zdá, že práce na přeměnu někdejšího Rudého náměstí začnou, čemuž odpovídá i současný ruch v místě. Pracovníci například pokáceli několik stromů, keřů či náletových dřevin.

V současné době se uskutečňuje přípravná fáze na přestavbu parku na Moravském náměstí. Z důvodu plánovaných oprav se proto kácí keře či stromy. Část dřevin byla ve špatném zdravotním stavu, jiné musí ustoupit rekonstrukci,“ sdělila Drbně mluvčí radnice Brno-střed Kateřina Dobešová

Podle Dobešové se městská část při zpracování projektu na rekonstrukci snažila, aby se po úpravě prostoru zachovalo co nejvíce zeleně. Proto například loni zahradníci zahájili ochranné práce kolem zbývajících kmenů stromů, aby přežily více než rok trvající stavbu. Po dokončení se počítá s vysázením nových rostlin. „Po rekonstrukci se objem zeleně zvětší,“ tvrdí Dobešová, podle níž přibudou například květiny, stromy či keře.

Kavárna i kluziště

Současná podoba Moravského náměstí pochází ze sedmdesátých letech minulého století. Po úpravách se vybuduje nová kavárna, vedle níž vznikne i nový prostor pro pořádání kulturních akcí a vodní prvky, které budou v létě sloužit k osvěžení a v zimě jako kluziště.

Rekonstrukce vyjde na bezmála 80 milionů korun. Začít se má o letních prázdninách. Městská část v současné chvíli dopracovává do projektu podklady k zajištění podzemí po Německém domě, poté požádá o stavební povolení. 

Nová podoba Moravského náměstí podle vítězného návrhu architektů.

Z Ruďasu jsou kanceláře 

Prostranství Moravského náměstí není jediné, které dozná změn. Z okolí náměstí například zmizela, respektive se opravila, bývalá budova Moravské typografie. Objekt, v němž se dříve nacházela tiskárna a sídlila v něm většina regionálních/krajských redakcí zpravodajských titulů – Rudé právo, Mladá fronta, Rovnost, Československý sport či deník Práce, po změně režimu chátrala. V posledních letech ale získala nového majitele, který budovu známou mezi Brňany jako Ruďas přeměnil na kancelářské centrum doplněné o obchody. Ve spodní části například loni otevřel supermarket. 

Současná podoba někdejší Moravské typografie, dnes dům Moravák.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Brno-střed, FB CREAM Real Estate,

Štítky Moravské náměstí, rekonstrukce, Brno, Architektura, strom, keř, Německý dům (Ostrava), druhá světová válka, Rudé náměstí, Mladá fronta, Brno-střed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravské náměstí se připravuje na rekonstrukci, kácí se stromy  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.