Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno utichlo. Silnice střežili policisté, z ulic se vytratili lidé a spoje jezdily poloprázdné

Lidé v Brně a na jihu Moravy se dnes probudili do nové mutace lockdownu, jehož verzi schválila minulý týden vláda. Mezi zavedená opatření patří například uzavření základních a mateřských škol, většiny obchodů nebo omezení volného pohybu mezi okresy, na což dnes dohlížely na více než 160 místech v Jihomoravském kraji policejní hlídky. Hranice okresů lze překročit pouze kvůli cestě do práce, k lékaři nebo na úřad. Nutné je v takovém případě mít čestné prohlášení nebo vyplněný formulář. 

Namátkově a intezivně

Jihomoravští policisté kontrolovali lidi namátkově a intenzivně. Do akce se zapojil maximální počet policistů, kteří se vyskytovali na více než 160 vytipovaných místech. Nejčastěji u dálnic a páteřních silnic, jež spojují okresy. Hlídky bylo možné potkat ve vlacích, na nástupištích nebo u obchodních center. 

V prvních dnech jsme k lidem vstřícní a tolerantní. Sankce či postihy zatím nebyly nutné, snažíme se vše řešit domluvou. Při dnešních kontrolách měla většina osob potřebné dokumenty v pořádku. Pokud je někdo například zapomněl nebo nestihl obstarat, snažili jsme se poradit,“ řekl mluvčí jihomoravských policistů Bohumil Malášek

Podle Maláška nelze v současné chvíli říct, kolik zhruba kontrol se od rána uskutečnilo. Policisté totiž zveřejňují výsledky kompletně za celý den, tedy v tomto případě v úterkyOd zítřka navíc budou policistům s kontrolami pomáhat vojáci a celníci. Policista může na místě udělit pokutu maximálně 10 tisíc korun, ve správním řízení hrozí podle krizového zákona sankce až 20 tisíc korun.

Ve střehu strážníci i revizoři

Mezi další nové opatření, jež vstoupilo dnes v platnost, patří nošení lékařských roušek či respirátoru i venku. Na dodržování pravidla například v Brně dohlíží strážníci, kteří k odpoledni evidovali dvacet případů, za což v polovině případů rozdali pokuty. „Vzhledem k tomu, že ochrana dýchacích cest platí už od října, není už moc prostor na diskuze. Maximální výše pokuty činí 10 tisíc korun,“ řekl Drbně mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem 

Podle Ghanema frekvence kontrol v souvislosti s novými opatřeními ještě vzroste. „Doteď jsme kontrolovali zejména frekventovaná místa, jako jsou dopravní uzly. Nově se soustředíme také na rekreační oblasti. Zaměříme se také na to, jestli se v místech nevyskytují lidé z jiných okresů, což podle současných opatření není dovoleno,“ nastínil Ghanem. 

Ve střehu jsou kromě strážníků také revizoři, které nově zajímá nejen platná jízdenka, ale také ochrana dýchacích cest. Cestující mají podle nových vládních regulí povinnost nosit v dopravních prostředích respirátory. 

Až na malé výjimky jsme dnes neřešili případ, že by cestující porušovali vládní nařízení. Naprostá většina lidí opatření dodržuje,“ sdělila mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková

Omezí spoje

Kvůli tomu, že vláda rozhodla uzavřít mateřské a základní školy, ubylo v dopravních prostředích cestujících. Týkalo se to například autobusů, jež spadají do Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (IDS JMK). I proto přistoupil dopravce k omezení některých spojů.„Od středy 3. března dojde k přechodu na prázdninový jízdní řád. To znamená, že nebudou jezdit školní spoje, což se dotkne zvláště regionálních autobusů,“ uvedl mluvčí společnosti Kordis Květoslav Havlík.

Zatímco krajské autobusy budou jezdit méně, brněnský dopravní podnik zatím o zrušení některých spojů MHD neuvažuje, jelikož je o jízdy stále zájem. Autobusy, šaliny nebo trolejbusy budou i nadále jezdit podle prázdninových jízdních řádů. „Situaci sledujeme a uvidíme, jak se bude dále vyvíjet. V současné době je obsazenost spojů MHD na 55 či 60 procentech oproti běžným dnům před pandemií. Problém by nastal ve chvíli, pokud by se uzavřely velké podniky a lidé necestovali do práce,“ sdělila Tomaštíková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Brno, Covid, Opatření, JMK, Policie, Jihomoravský kraj, Morava, Dopravní podnik města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno utichlo. Silnice střežili policisté, z ulic se vytratili lidé a spoje jezdily poloprázdné  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.