Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihomoravané, kteří nestíhají vyměnit kotel, o krajskou dotaci nepřijdou

Nestihli jste vyměnit kotel a podali jste si žádost o kotlíkovou dotaci? Nevadí, počkáme, vzkazuje lidem Jihomoravský kraj. Záměr schválili na svém posledním jednání krajští radní, kteří se dohodli na úpravě dotačního programu.

Kotlíkové dotace patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější dotační programy v Česku. Letos ale kvůli ekonomickým dopadům pandemie Covid-19 nejde výměna kotlů podle plánů. Chceme vyhovět lidem, kteří se do kotlíkových dotací zapojili, ale kvůli finančním dopadům pandemie výměnu kotle buď nemohou vůbec realizovat, nebo potřebují prodloužit termín dokončení či odevzdání finančního vyúčtování,“ sdělil náměstek hejtmana Lukáš Dubec (Piráti).

Podmínkou k vyplacení dotace je dodržení stanovených termínů. Vzhledem k tomu, že některým jihomoravským domácnostem se kvůli pandemii zhoršila ekonomická situace, vyhoví kraj žádostem o prodloužení až o půl roku.

Máme informace, že se kvůli covidu prodlužují dodací lhůty a termíny realizací i na straně firem, dodavatelů a výrobců. Proto kraj nabízí pomocnou ruku při řešení této situace,” řekl Jan Zámečník (KDU-ČSL), náměstek hejtmana pro regionální rozvoj.

Úřad zároveň vyzývá Jihomoravany, aby dali úředníkům včas vědět, pokud vědí, že nestíhají výměnu kotle podle plánovaného harmonogramu. Není sice stanoveno, kolik dní před termínem dokončení projektu musí být žádost o zrušení nebo prodloužení termínu podána. Podle kraje ale v tomto případě platí - čím dříve, tím lépe.

V prvních dvou dotačních výzvách se v Jihomoravském kraji vyměnilo přes 2,5 tisíce kotlů, v současné třetí prozatím jen 405. Kraj do konce roku 2023 předpokládá výměnu celkem 1 350 stávajících kotlů. Na záměr se vyčlenilo bezmála 135 milionů korun. 

Ohodnoť článek

Foto Archiv Drbna

Štítky Kraj, Kotle, dotace, JMK, Jihomoravský kraj, pandemie, Lukáš Dubec, Česká pirátská strana, Česko, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Dvořák

Není nad to, když si někdo za peníze těch druhých vybaví barák. Kde dotace, tam zlodějina. Proto je celá EU založena na dotacích.

Pátek, 5. března 2021, 09:10Odpovědět

Jihomoravané, kteří nestíhají vyměnit kotel, o krajskou dotaci nepřijdou  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.