Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihomoravský krizový štáb žádá nové vyhlášení nouzového stavu

Jihomoravský krizový štáb doporučil hejtmanu Janu Grolichovi (KDU-ČSL), aby požádal vládu o vyhlášení dalšího nouzového stavu. S tímto stanoviskem půjde Grolich v sobotu večer na jednání s ostatními hejtmany. Včera se na jednotnému postupu neshodli. Nynější nouzový stav potrvá do neděle, Sněmovna s prodloužením nesouhlasila.

Podle Grolicha vláda v koronavirové krizi postupuje špatně, bez nouzového stavu však bude mít ještě méně možností a šancí, jak virus zkrotit. Je prý chybou domnívat se, že řízení přejde na kraje. „I po skončení nouzového stavu o tom budou rozhodovat ti stejní lidé, jen budou mít horší podmínky,“ řekl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Obává se také, že i když některá opatření mohou pokračovat z rozhodnutí ministerstva zdravotnictví nebo hygienických stanic, nastane po skončení nouzového stavu mírné rozvolnění a nárůst kontaktů mezi lidmi. Epidemie by tak mohla zesílit, stejně jako tlak na nemocnice.

Vyhlášení stavu nebezpečí na úrovni krajů podle Grolicha situaci nemůže vyřešit. Zákonná úprava není stavěná na pandemii, ale spíše na požáry nebo povodně. Umožňuje řadu opatření, která ale v pandemii nemají žádný význam, uvedl Grolich.

„Kraj Vysočina považuje nouzový stav za lepší formu pro naplňování protiepidemických opatření z hlediska právních podmínek a právního prostředí, které nouzový stav umožňuje,“ řekl ČTK hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS). I dnešní bezpečnostní rada kraje se podle něj přiklonila spíše k tomu, aby kraj o nouzový stav požádal.

Schrek uvedl, že dnešní jednání s vládou na něj působilo tak, že kabinet chce rozhodnutí o nouzovém stavu přenést na hejtmany, aby oni řekli, zda ho chtějí. „To já nepovažuji za správné. Podle mě je vláda České republiky odpovědná za to, jak budeme řešit pandemii a jestli nouzový stav bude nebo ne,“ zdůraznil Schrek.

Vláda dnes podle Grolicha hejtmanům představila, co je schopná dělat bez nouzového stavu, a „tvářila se, že nic nepotřebuje“. Zároveň prý vláda hejtmanům řekla, jaká rizika by z toho plynula. „Nechápu, proč nejednali pořádně s opozicí, aby podpořila prodloužení nouzového stavu,“ řekl Grolich. Doufá, že sobotní jednání povede k jednotnému postupu krajů.

Stav nouze skončí v neděli, kabinet považuje podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) možná náhradní opatření za nedostatečná. Hamáček také uvedl, že vláda by mohla nouzový stav vyhlásit znovu, pokud o to požádají kraje. Podle některých odborníků by ale nové vyhlášení nouzového stavu bylo v rozporu s ústavním zákonem o bezpečnosti ČR, protože by znamenalo obcházení Sněmovny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Jan Grolich

Štítky ČR, koronavirus, vláda, správa, Jihomoravský, nouzový stav, Jan Grolich, Poslanecká sněmovna ČR, KDU-ČSL, pandemie, koronavirová krize, Jan Hamáček, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský krizový štáb žádá nové vyhlášení nouzového stavu  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.