Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

SAKO Brno díky spalování odpadu láme rekordy v dodeji energií, recyklací navíc pomáhá snižovat emise

Městská společnost SAKO Brno má za sebou druhý rekordní rok. Loni se jí podařilo zpracovat 241 tisíc tun odpadu a do brněnských domů dodat 1,2 milionu GJ tepla a 47,7 GWh elektrické energie, což představuje třetinu spotřeby všech domácností. I přes koronavirovou krizi to byl nejúspěšnější rok za posledních 10 let.

I přes krizi, která loni nastala kvůli pandemii koronaviru, měla městská společnost SAKO, která zpracovává odpady a dodává energii do domácností.  

„Obavy, že kvůli pandemii a ekonomickým restrikcím s tím spojených klesne počet navezeného odpadu a poptávka po vyrobeném teple, se nepotvrdily. Navzdory daným okolnostem jsme dosáhli rekordně vysoké produkce u většiny klíčových parametrů,“ uvádí Filip Leder (KDU-ČSL), předseda představenstva SAKO Brno.

Recyklují se i kovy

Společnost dokáže díky speciálnímu zařízení na zpracování odpadů oddělit i kovy, například železo nebo hliník. Díky tomu loni zrecyklovala také 4071 tun železa a 511 tun neželezných kovů. Podle Ledera dosáhlo SAKO takových výsledků díky spolehlivosti provozu obou spalovenských linek, které pravidelně prochází servisem.

Recyklace pomáhá snižovat emise

Přeměňováním odpadu na energii SAKO šetří fosilní paliva a snižuje i množství emisí oxidu uhličitého. Firma se alternativnímu využívání odpadu věnuje dlouhodobě, loni dokončila hned dva projekty. V listopadu společnost pořídila velkokapacitní drtič, který odpad zvládne zpracovat třikrát rychleji než ten původní a přínosem byla i instalace absorpčního tepelného čerpadla, které může vyrobit až 29 tisíc gigajoulů tepla za rok. Díky tomu SAKO uspoří nejméně 1900 tun oxidu uhličitého. Brno se přihlásilo k závazku do deseti let snížit emise CO2 nejméně o 40 %, k čemuž by chtěla přispět většina významných městských firem a institucí.

V Brně má energetické využívání odpadu dlouhou tradici, neboť již v roce 1905 zde bylo zprovozněno první zařízení na území Rakouska Uherska, které umělo ze spalovaného odpadu vyrábět elektrickou energii,“ připomíná Filip Leder. 

Dnes je Brno jedním ze čtyř měst v ČR, která neukládají svůj odpad na skládky, ale vyrábí z něho teplo a elektřinu. Dalším pozitivem zařízení je přínos k energetické soběstačnosti Brna a funkční pojistka pro případ black outu. SAKO plánuje dokonce i novou spalovací linku, hotová by měla být v roce 2024.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SAKO

Štítky Eko, SAKO, recyklace, emise, energie, teplo, odpad, SAKO Brno, koronavirová krize, Filip Leder, Brno, pandemie covidu-19, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SAKO Brno díky spalování odpadu láme rekordy v dodeji energií, recyklací navíc pomáhá snižovat emise  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.