Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Iniciativa Chcípl PES chystá na Valentýna protestní pochody

Zakladatelé iniciativy Chcípl PES, která sdružuje podnikatele nesouhlasící s protiepidemickými opatřeními vlády, budou dva týdny jezdit po nově vznikajících buňkách v České republice a diskutovat se svými členy o budoucím programu vznikajícího politického hnutí. V neděli 14. února se pak mají lidé po celé republice pod hlavičkou iniciativy vydat na výšlapy na historická místa, aby tím vyjádřili protest proti současným opatřením. Na tiskové konferenci v Břeclavi to dnes řekli zakladatelé hnutí Jiří Janeček a David Biksadský.

„Jsme rádi, že za deset dní vzniklo 140 buněk a máme registrováno 1700 budoucích členů. Pod naší peticí Otevřeme Česko je zatím 20.000 podpisů, takže se chystáme předstoupit před petiční výbor parlamentu. Se zájemci v našich vznikajících buňkách chceme mluvit o tom, co by se v programu našeho hnutí mělo objevit. Zatím se zaměřujeme na zdravotnictví, obnovu hospodářství a podnikání, školství a ekonomiku a k těmto oblastem sháníme odborníky,“ uvedl Janeček s tím, že nové hnutí chce zasáhnout do podzimních voleb.

Mezi příznivce patří i majitelé kavárny Katy v Břeclavi, kde iniciativa dnes uspořádala tiskovou konferenci. Majitelé Jiří a Kateřina Hanušovi se přidali k hnutí a kavárnu otevřeli jako petiční místo. „Situace je neudržitelná, je potřeba, aby se něco změnilo. Štamgasti sice chodit přestali, ale zato sem jezdí lidé z daleka, třeba z Hodonína, vedeme tady hodně politické debaty,“ uvedl Hanuš. Policisté podle něj kavárnu přijeli zkontrolovat už několikrát, poprvé majitele odvezli na služebnu, kde je vyslechli.

Janeček uvedl, že řada lidí chce s iniciativou spolupracovat a zdaleka nejde jen o podnikatele nebo živnostníky, ale i lékaře nebo právníky. Iniciativa chce pokračovat v protestech a dát tak vládě najevo, že republiku v současnosti řídí špatně. Jako součást svých cest po republice se Janeček chystá v sobotu 6. února navštívit sjezdovku Vaňkův kopec u Ostravy a zalyžovat si.

„Na 14. února, na Valentýna, zorganizujeme jednak výstup na Petřín a zároveň na dalších 30 míst v celé České republice, ať už půjde o horu Říp, Blaník, připravuje se pochod v Brně, Šumperku. Tato akce bude koordinovaná celoevropsky, jsme v spojení se stejně smýšlejícími iniciativami ve Velké Británii, Francii, Španělsku, Německu, Itálii, Polsku a na Slovensku. Nyní řešíme společný symbol, pod kterým budeme 14. února pochodovat,“ doplnil Biksadský.

Protestní akce iniciativa Chcípl PES organizovala už dříve, v lednu vyzvala restaurace a další podniky, aby navzdory nařízením otevřely, 10. ledna uspořádala na pražském Staroměstském náměstí demonstraci, kam přišly tisíce lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Drbna

Štítky Hnutí PES, Den svatého Valentýna, Jiří Janeček, Česko, Břeclav, Parlament České republiky, kavárna, Itálie, Německo, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Obořil

Brněnská drbno proč neuděláte článek zrovna o tomhle jak hospodští okrádaj stát a zaměstnance?

Středa, 3. února 2021, 08:31Odpovědět

Jan Obořil

Jinak ještě dodatek hospodskej řekne no ale to cena jídla by musela bejt daleko dražší atd. Aby zaměstnanec mohl mít přiznanou mzdu. Dražší? To tam má bejt marže kolik? 600 nebo 800 procent? Normálně je cca 200 až 300 procent. Problém je ten že hospod je všude hodně

Středa, 3. února 2021, 08:26Odpovědět

Jan Obořil

Místo chcípl pes tak se to může jmenovat chcípne vám na koronu někdo z rodiny! Pozavírat všechny protestní dmnty!!! Nebo obnovit trest smrti... protože co s takovejma lidma v hlavách maj houno...! A to že majotelé hospod okrádaj zaměstnance a stát tak o tom se nikde nepíše že? Hospodští si stězujou ale kde maj nakradený a nahrabaný peníze co skoro každý neodváděl zbytek mzdy??? Tím pádem okrádal stát na daních a nejsou to malé částky celá republika mohla přijít klidně o několik miliard na daních. Ale kde jsou unzaměstnavatelů daj minimální mzdu ta je nevim třeba 14 tis. Nebo zkrácenej úvazek zaměstnanec je tam 14 - 16 hodin a zbytek pěkně bokem a kuchaří dostávaj klidně 30 tis. Čistota. A čilšník má minimálku zaměstnavatel nepustí už ani chlup ze svého a zbytek platu mu hradí zákazník na dýškách!

Středa, 3. února 2021, 08:12Odpovědět

Iniciativa Chcípl PES chystá na Valentýna protestní pochody  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.