Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ve Znojmě se komplikuje oprava radniční věže. Rekonstrukce se prodlouží a prodraží

Vrásky na čele přibyly mnohým ve Znojmě, kde téměř rok pracují dělníci na rekonstrukci radniční věže. Oprava dominanty města se zkomplikovala, kvůli čemuž se termín otevření zpozdí. Navíc musí městský úřad sáhnout hlouběji do kapsy, aby zaplatil za nečekané úpravy.

Lešení, plachta a dělníci. Na takový pohled jsou už měsíce zvyklí lidé ve Znojmě, když vzhlédnou zrak k radniční věži. Sedmdesát metrů vysoká památka podstupuje od března nákladnou rekonstrukci, která původně měla trvat jen necelý půl rok. Stavba se ale zkomplikovala, a tak se termín dokončení posunuje o několik měsíců. 

Práce, které nyní jdou do druhé etapy, se týkají například výměny střešní krytiny nebo věžních hodin. Za nejvíce složité ale považují odborníci práce na ochozu.„V rámci přípravy projektu byla konstrukce ochozu přístupná pouze velice omezeně zevnitř. V jakém je konstrukce stavu, jsme zjistili až v průběhu prací, kdy se některé její části včetně podlah demontovaly. Trámy zde jsou opravdu silně poškozené. Každý jednotlivý krok tak konzultujeme s odborníky a památkáři. Po odkrytí konstrukce dolních věžiček byly navíc zjištěny viditelné poklesy prvků, které je vynáší. Pro odstranění této poruchy bude nutné všechny čtyři věžičky demontovat,“ uvedla městská architektka Iveta Ludvíková k opravě, na níž se skládá také veřejnost.

Radnice si kvůli nečekaným problémům musela sáhnout hlouběji do kapsy. Na posledním zasedání schválili radní, že příští poputuje na obnovu objektu bezmála 20 milionů korun. Díky tomu se stane věž jednou z největších investic města pro příští rok.

Kdy bude nakonec kompletně hotovo, není jasné. „Rekonstrukce bude dokončena příští rok. Přesný termín si ale nikdo vzhledem k její náročnosti netroufá nyní odhadnout,“ dodala znojemská místostarostka Bohumila Beranová (Znojmáci), která má ve své gesci památkovou péči. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Znojmo, Věž, Oprava, Památka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Znojmě se komplikuje oprava radniční věže. Rekonstrukce se prodlouží a prodraží  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.