Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Znojmo se šňoří do vánočního. Advent zpestří ruské kolo, rakouští čerti i zabíjačka

S nabitým programem se vytasilo druhé největší jihomoravské město. Znojmo přes vánoční svátky návštěvníky letos naláká na ruské kolo, průvod rakouských čertů, zimní kino nebo ohradu plnou ovcí na náměstí. Město doufá, že na akce přijdou nejen místní, ale také přespolní i zahraniční turisté.

Adventní čas startuje 3. prosince, kdy začíná rovněž veselí ve Znojmě. Jakou bude mít podobu, představili ve městě s takřka měsíčním předstihem. Letos navazují na loňský rok. Počítá se s bezmála dvaceti prodejními stánky, v nichž se představí zejména místní podnikatelé, pětadvacet metrů vysokou konstrukcí vyhlídkového kola, stádem ovcí nebo dvěma vánočními stromy, které tradičně ozdobí Masarykovo a Horní náměstí. Chybět nebudou ani trubači, již zahrají návštěvníkům každé úterý a čtvrtek. Záležet si dá radnice i na výzdobě. 

„Světelné řetězy ozdobí Václavské náměstí, Obrokovou a Hradní ulici. Chybět nebude ani líbací brána u Enotéky, ohrada s ovečkami a fotostěna Josefa Lady,“ popsala znojemská místostarostka Bohumila Beranová (Znojmáci).

Zabíjačka i Ledecký 

Každoročně do Znojma míří přes vánoční svátky tisíce lidí. Návštěvníci jezdí třeba z Brna nebo nedalekého Rakouska. Podle Františka Koudely, ředitele Znojemské besedy, jež je hlavním pořadatelem znojemských Vánoc, počet příchozích pravidelně roste i díky zvyšující se atraktivitě programu. Přesto pořadatele limituje například místo. Plochy totiž neumožňují, aby tam vzniklo více stánků. 

Součástí lákadel jsou i další akce. Hned první adventní neděli přijede na náměstí známý zpěvák Janek Ledecký. Pozornost v dalších dnech pouta také průvod rakouských čertů Perchtenlauf nebo zabíjačka na přímo na náměstí, která připomene venkovské tradice. Výrobky si pak lidé můžou koupit přímo na náměstí. 

Dětem splní přání

Ve spolupráci se znojemskou charitou nadělí město dárky dětem ze sociálních zařízení. Ježíškem se může stát kdokoliv. Stačí jen zajít ke Stromu splněných přání. „Opět chceme pomoci Oblastní charitě Znojmo, která se stará o děti ze sociálně sociálně slabších rodin a z Domova pro matky a otce v tísni. V loňském roce jsme předali přes sto vánočních dárků. Věříme, že i letos naplníme poselství Vánoc,“ dodal Koudela. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Znojmo, Program, Advent, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojmo se šňoří do vánočního. Advent zpestří ruské kolo, rakouští čerti i zabíjačka  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.