Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Smutný advent ve Znojmě. Trhovci balí stánky, ruské kolo i bruslák ale zůstanou

Ve Znojmě letos chystali jedny z nejatraktivnějších adventních trhů na jižní Moravě. Místo davů turistů a spokojených návštěvníků ale zůstala po včerejším vládním opatření, které ruší konání vánočních trhů, jen hořká pachuť a zklamání. Přesto město uklidňuje veřejnost, že o část atrakcí nepřijde.

Více než deset stánků, dva vánoční stromečky, ledová plocha pro bruslaře nebo vyhlídkové kolo. S podobnými lákadly letos přišli organizátoři vánočního adventu ve Znojmě, jenž pořádá Znojemská Beseda ve spolupráci s městem. Po včerejším rozhodnutí vlády, které nařizuje rozpustit vánoční trhy, proto v jihomoravském městě zavládlo logicky zklamání.

Mrzí nás to, protože program byl letos opravdu velmi povedený a organizátoři se snažili, aby byl co nejatraktivnější. Nicméně opatření jsou vydaná a budeme je respektovat. Nechceme nařízení obcházet například vyhlášením farmářských vánočních trhů, jako to udělali v Mostě,“ řekl Drbně znojemský starosta Jakub Malačka (za ČSSD).

Bez rozsvícení stromečku i stánků

Aktuálně stánkaři chystají vyklidit například znojemské Horní a Masarykovo náměstí. Město po provozovatelích podle Malačky nebude chtít uhradit žádné náklady, protože prodejci neměli možnost ani stánky otevřít. Obejít se lidé musí rovněž bez slavnostního rozsvícení vánočního stromů, které pravidelně nenechají ujít stovky lidí. Strom na Masarykově náměstí se proto rozsvítí v neděli dopoledne bez účasti veřejnosti. 

Bude kolo i bruslák

I přes to, že lidé se u stánků neohřejí svařákem, město celý program adventu neruší. Na Komenského náměstí se zájemci svezou za předpokladu doložení bezinfekčnosti na pětadvacet metrů vysoké konstrukci vyhlídkového kola, otevřená zůstávají obě venkovní kluziště v Sokolské ulici i na Horním náměstí a počítá se také s lehce okleštěným kulturním programem.

 „Každý čtvrtek se rozezní koledy z věže, navštívit můžete ohradu s ovečkami v Hradní ulici, při troše štěstí potkáte od čtvrtka do neděle v historických ulicích ponocného, nařízení nám také dovolují pokračovat v programu městského divadla,“ sdělil František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

Děti dárky dostanou

Rušit se nebude ani další bod programu, kterým je projekt Splněná přání. Prostřednictvím něj město ve spolupráci s Oblastní charitou Znojmo, konkrétně s Domovem pro matky a otce v tísni na Hradišti, nadělí dárky potřebným dětem.

Každý, kdo se bude chtít stát Ježíškem, si může obálku s dopisem vyzvednout v infocentru v Obrokové ulici, kam se následně budou dárky také doručovat, a to až do 13. prosince,“ dodal Koudela, podle nějž se jedná o více více než 130 dětí.

Obálky se jménem, věkem a dopisem budou k dispozici ve speciální truhle u vánočního stromku v infocentru v Obrokové, a to od pondělí 29. listopadu do doby, než se všechny dopisy dostanou k Ježíškům. Do 13. prosince pak na stejném místě proběhne sběr dárků, které v dalších dnech poputují přímo Oblastní charitě Znojmo.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Znojmo

Štítky Znojmo, Trhy, Covid, Opatření, Vláda, advent, vánoční trhy, vánoční stromek, Jihomoravský kraj, Znojemská Beseda, ČSSD, Most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smutný advent ve Znojmě. Trhovci balí stánky, ruské kolo i bruslák ale zůstanou  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.