Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Znojemská dominanta ještě více vynikne, dostane nové nasvícení

Kostel svatého Mikuláše ve Znojmě budou lidé moci obdivovat v novém světle. Jedna z hlavních dominant města se totiž dočká nového nasvícení. Důvodem k předělání stávajícího systému je především nesouhlas majitele domu, na jehož střeše je jeden z původních světlometů umístěný. Město do zpracování dokumentace investuje 80 tisíc korun, schválili to znojemští radní.

Největší kostel ve Znojmě je momentálně osvětlený soustavou zemních světlometů a reflektorů na stožárech a střechách budov v blízkosti gotické stavby. Staré nasvícení ale musí být nahrazeno novým, a to především kvůli nespokojenému majiteli jednoho z domů, na kterém je jeden ze šesti osvětlovacích bodů umístěný. 

Město proto vytipovalo nový objekt, jehož vlastník s umístěním světla souhlasí. Pouhé přesunutí ale není dostatečné. Podle znojemských radních je problémem také nevhodná vzdálenost od památky a úhel nasvětlení. „Z tohoto důvodu město přistoupilo ke zpracování projektové dokumentace, která nebude řešit pouze nové umístění světlometů, ale také kompletní výměnu těch stávajících, jejichž životnost se pomalu naplňuje,“ uvedla mluvčí znojemské radnice Petra Maršounová.

Kostel svatého Mikuláše je jednou z hlavních turistických atrakcí Znojma a zároveň chráněnou kulturní památkou, jež se stavěla od roku 1338 až do první poloviny 16. století. Projekt na nové osvětlení vznikne pod vedením Vlastimila Jiříka, který se na nasvětlení kostela podílel už dříve. Potřebné dokumenty budou připravené do konce února příštího roku a město do jejich zpracování investuje 80 tisíc korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Noc kostelů

Štítky Znojmo, kostel, osvětlení, Kostel svatého Mikuláše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojemská dominanta ještě více vynikne, dostane nové nasvícení  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.