Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Znojmo vyhlašuje válku nepřizpůsobivým. V centru zavede bezdoplatkovou zónu

Znojmo se pouští do boje s nepřizpůsobivými spoluobčany, s jejichž náporem se v poslední době potýká. Do jihomoravského města se nedávno přistěhovalo množství Romů ze Slovenska. I kvůli tomu přibylo přestupků. Radnice proto plánuje zavést takzvané bezdoplatkové zóny v historickém centru.

Znojemští radní o kroku rozhodli na svém posledním jednání. Na základě takzvané návrhu opatření obecné povahy by Znojmo v historickém centru zavedlo bezdoplatkovou zónu, jež funguje i v dalších českých městech. Vedení si od toho slibuje, že se zlepší situace s problémovými spoluobčany, kteří se složitě adaptují na zdejší sociální prostředí. Opatření totiž zabraňuje zneužívání sociálního systému doplatků na bydlení.

O nepřízpůsobivé nestojíme

Nástroj brání spekulantům s byty stěhovat do center měst lidi, kteří se pohybují na okraji společnosti a často se v novém bydlišti uchylují k přestupkům. Zatím se u nás nejedná o nic masivního, ale je potřeba hned na začátku vyslat všem jasný signál, že ve Znojmě o nepřizpůsobivé občany nestojíme,“ zdůvodnil znojemský starosta Jakub Malačka (nez.).

Podle Malačky se problém se netýká lidí žijících v městských bytech, jelikož ti musí projít přísnými hodnotícími kritérii a jakékoli porušení přísných podmínek znamená ukončení nájemní smlouvy. Jde o ubytované v soukromých bytech.

Zapojí místní

Znojmo nyní zpracuje k návrhu opatření statistiky, které monitorují přestupky, ničení majetku, zeleně, záškoláctví i trestnou činnost. Do činnosti chtějí radní zapojit rovněž místní, od nichž úřad chce, aby pomohli se zaznamenáním přestupků. Provinění je možné hlásit strážníkům na čísle 156. „Pro ty, kteří budou chtít provést nahlášení anonymně, připravujeme jednoduchý anonymní formulář na internetu,” popsal Malačka. 

Nájemníci můžou být klidní

Podle starosty plánované vyhlášené zóny se nedotknou stávajících obyvatel, kteří mají platné a již uzavřené nájemní smlouvy. „Zkušenosti z jiných měst ukazují, že není potřeba se bát přesunu problému do jiných částí města či městských částí. Pokud by cokoli nasvědčovalo tomu, že by se problém přesouval jinam, okamžitě přistoupíme ke stejnému řešení i v dalších částech. Také senioři, maminky samoživitelky a další nemusí mít žádnou obavu, protože oni na bydlení pobírají jiný typ příspěvku,“ dodal šéf znojemské radnice.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Znojmo

Štítky Znojmo, Nepřizpůsobiví, Opatření, Bezdoplatkové zóny, strážníci, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Král Kafeman

Gyisdi Civrdoin - ty už nechlastej, to bys tady taky nebyl...

Čtvrtek, 15. července 2021, 08:14Odpovědět

Gyisdi Civrdoin

Vono by to chtělo zrušit možnost pro cikánské etnikum stěhování ze Slovenska do Čech, které zavedl havel... A bylo by po problému!

Středa, 14. července 2021, 21:15Odpovědět

Josef Vitner

Jakápak válka? Nešlo by se obejít bez těch bojovných titulků?

Středa, 14. července 2021, 18:57Odpovědět

Ludwig Ludwigovicz

Znojmo je sice menší město, ale co se týče polohy, vybavení a architektury jde o nejhezčí město na Moravě a ve Slezsku. Tak jak to, že se v centru Znojma kšeftuje s chudobou. Kolik Rómů bydlí na Staromáku?

Středa, 14. července 2021, 17:24Odpovědět

Pavel Kučera

Pan Radek Mrázek to vystihl,před jistou dobou jsem byl taky na pracáku,čekal jsem na vyřešení mého problému-přišla tam žena se třema prckama,kteté donutila brečet a za chvíli odešla spokojená,problem vyřešen,mě to trvalo další měsíc

Středa, 14. července 2021, 16:56Odpovědět

Jan Tomšíček

Zákony a povinnosti musí platit pro všechny stejně, je jedno, jakou mají barvu. Jinak se to nikam neposune a jedni budou žít na úkor druhých.

Středa, 14. července 2021, 16:33Odpovědět

Radek Mrázek

To je dnešní stát, který neřeší nic a pak si to každý dělá po svém ! Tato sorta lidí nikdy dělat nebude, protože nemusí a stát to ještě podporuje ! Jakmile se někdo ozve, tak je problém na světě, že je to rasismus atd...Romové žijí jenom z peněz dětí kteří si dělají a to že ty peníze nejsou malé víme všichni. Známá co dělá na sociálce mi řekla naprosto jasně, jeden foch je pro běžné lidi a druhý pro rómy ! Oni dostanou všechno a Vy, když máte životní problémy a potřebujete od státu pomoci, tak Vám dají 250 kč na bydlení !!! Rómové a další nemakačenka dělat nebudou a přesto vesele žijí a fungují, není někde problém ? Kdo pracuje ať má důchod a další výhody, ten kdo nedělá ať chcípne hlady na ulici !!! Jednoduchá metoda !

Středa, 14. července 2021, 14:22Odpovědět

Luissa Andressi

Lenka Kuchařová A na to jste přišla jak? :) S bezdomovci jsem pracovala a Romů mezi nimi bylo opravdu požehnaně. Někteří slušní, jiní ne, tak jako všude.

Středa, 14. července 2021, 13:55Odpovědět

Stanislava Mudráková

Souhlasim a drzim Znojmu palce at si tu situaci zvladnou. Je fakt že romove maji všechno zadarmo. Pro deti do školy, kdyz doplaceji za elektrinu a plyn tak to za ne zaplati, opravu pracky maji take hrazenou a v posledni době co me zvedlo ze zidle, se jim plati taxiky ,aby si mohli nakoupit. To uz je hodne za čarou. Myslim že kdyz se budou chovat slušně a i pracovat nikomu vadit nebudou. Ale jestlize maji větší pridavky a socialky nez lide kteří pracují tak se do práce nepohrnou. A ted se vládo chyťte za nos a pochopte ze rom nikdy pracovat nepujde . Tak kdo je v Česku diskriminovan. Romove? NE .

Středa, 14. července 2021, 13:54Odpovědět

Milan Čech

Proč to jde ve Švýcarsku a tady ne?

Středa, 14. července 2021, 13:47Odpovědět

Milan Čech

Proč to jde ve Švýcarsku a tady ne?

Středa, 14. července 2021, 13:46Odpovědět

Lenka Kuchařová

příslušníci státem chráněného etnika,je dostavájí zcela gratis s dalšími soc. dávkami na jejich zařízení,dotované nájemné a další různé státní dárečky,o kterých se běžným poctivě pracujícím ani nezdá.Je tedy jasné,kde je u nás diskriminovaný a proč se k nám hrnou ze všech stran tito nepracující.

Středa, 14. července 2021, 13:05Odpovědět

Lenka Kuchařová

Romové dostávají u nás v Brně drahé byty,na které běžní pracující nemají finance,ale

Středa, 14. července 2021, 13:01Odpovědět

Lenka Kuchařová

Stojí za povšimnutí,že mezi bezdomovci NIKDY neuvidíte někoho z romského etnika.

Středa, 14. července 2021, 13:00Odpovědět

Josef Volfík

Počkejte, až se o tom dozví z lidoprávních neziskovek. To bude řevu. O ochráncích Romů (ano, v článku jsou zmíněni) ani nemluvě. A proč vlastně má ČR z našich daní platit jakékoliv dávky lidem z jiných států? Proč mi stát nezaplatí alespoň polovinu nájmu, když jsem tady celý život platil daně?? Ti nemakačenkové dostávají 100%.

Středa, 14. července 2021, 13:00Odpovědět

Jiří Špaček

Bylo by nutné to rozšířit na povinnost mít zaměstnání, stabilní příjem, děti aby chodily do škol, nulová trestní recidiva. Trvalý pobyt jen na zkušební období atd. Prostě ať se chovají jako ostatní občané a týkat se to musí všech bez rozdílů. Při soustavném porušování zrušit pobyt ve městě nebo i na celém okrese a poslat je odkud přišli. Když začnou dělat "rutiku", tak PČR nebo MP celou situaci bedlivě sledují z bezpečné vzdálenosti alespoň 50m spoza rohu a nezasahují. Nebo sledují napříč přes křižovatku, jak se podnapilý bezdomovec odhaluje. Zasáhnou velmi rychle, ale pouze proti ostatním občanům, kteří kritizují celé počínání hlídky i opilce ...!!!

Středa, 14. července 2021, 12:56Odpovědět

Karel Kacaba

Znojmu fandím. Jen tak dál a tvrdě proti všem, kteří se odmítají začlenit jako slušní lidé. Ať už to jsou Romové, notorici, narkomani či přivandrovalci.

Středa, 14. července 2021, 12:35Odpovědět

Lenka Kuchařová

Ze Slovenska se sem Romové stěhují ve velkém,protože tam se s nimi nikdo nemazlí a u nás dostávají bohaté soc. dávky všeho druhu a byty zcela gratis a ještě si stěžují,jak jsou diksriminovaní.Nedej Bože,chtít po nich nějakou práci,to je pak řečí o diskiriminaci až v parlamentu.

Středa, 14. července 2021, 12:29Odpovědět

Lucy Navrátilová

Jen škoda, že proti bezdomovcům, kteří pravidelně okupují lavičky u cumrárny na Horním náměstí nebo na Divišáku se nedá dělat nic ????

Středa, 14. července 2021, 11:44Odpovědět

Znojmo vyhlašuje válku nepřizpůsobivým. V centru zavede bezdoplatkovou zónu  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.