Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nejstarší žena v Česku oslavila 109 let. Marie Holíková ze Znojemska se stále zajímá o světové dění

Nejstarší občanka České republiky Marie Holíková z Blížkovic na Znojemsku slaví dnes 109. narozeniny. S kyticí ve tvaru srdce jí přišla poblahopřát starostka obce Šárka Ježková. Nejstarší Češka si podle ní pamatuje věci staré sto let i současnost. Zajímá se například o situaci ohledně odchodu Británie z Evropské unie nebo o nemoc covid-19.

Holíková žije v domě se synem a snachou, kteří o ni pečují 24 hodin denně. „Když nás paní Holíková viděla, měla radost. Potěšila ji kytka ve tvaru srdce, kam jsme dali hortenzii a karafiáty. Ona sice už hůř vidí a vnímá jen obrysy, ale řekla, že je ráda, že jsme tam, že se na nás těšila," uvedla Ježková.

Neustálý zájem o dění ve světě

Žena také hůř slyší a téměř stále leží. „Nechodí už asi šest let. Stále se ale zajímá o dění. Hodně se zajímala o covidovou dobu a vzpomínala, jak musela i jako malá nosit kvůli infekci roušku, které ale tehdy moc nebyly, takže lidé měli šátky," řekla starostka Blížkovic.

Nejstarší občanka se podle ní zajímá i o další dění, například o brexit. „Ještě do června se dívala na televizi a poslouchala zprávy. Od července už ale říká, že na ni v televizi a rozhlase mluví moc rychle," uvedla starostka.

Nikdy nebrala žádné prášky, má pravnoučata i prapravnoučata

Marie Holíková se narodila 15. července 1911 v Blížkovicích jako nejstarší ze tří sourozenců Marii a Františkovi Zuhlovým. Po škole pracovala v zemědělství. V roce 1937 si vzala Jana Holíka, jehož rodiče jim předali hospodářství. Hospodářství se věnovala celý život. Porodila dva syny, má čtyři vnučky, několik pravnoučat a prapravnoučat. „Paní Holíková říká, že nikdy nežila v nadbytku, ale klidně si dala nezdravé věci, jako špek nebo sádlo. Nikdy nebrala žádné prášky a ani nebere," dodala Ježková.

V Česku na konci letošního prvního čtvrtletí žilo 569 stoletých a starších lidí - 493 žen a 76 mužů. Další Češka, která letos oslaví 109 let, bydlí v Královéhradeckém kraji. Nejstaršímu muži bylo 106 let a je z Karlovarského kraje.

Česká společnost stárne a život se prodlužuje. Podle demografů bude nejvýraznější změnou příštích desetiletí právě růst počtu lidí v hodně vysokém věku. Podle poslední demografické projekce by za deset let mohlo Česko mít přes 1600 stoletých a starších obyvatel.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Šárky Ježkové, Blížkovice

Štítky Marie Holíková, Blížkovice, 109 let, nejstarší češka, stáří, znojemsko, Česko, okres Znojmo, Evropská unie, Velká Británie, brexit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejstarší žena v Česku oslavila 109 let. Marie Holíková ze Znojemska se stále zajímá o světové dění  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.