Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Silnice u Hrádku prošla rekonstrukcí. Nebezpečnou křižovatku nahradil kruhový objezd

Pomoct předcházet častým dopravním nehodám na Znojemsku by měl nový kruhový objezd. Ten spolu s opravami přilehlé silnice dokončili dělníci u obce Hrádek. Práce vyšly na bezmála 50 miliónů.

Opravy se dotkly silnice číslo II/408 na průtahu Hrádkem nedaleko Znojma. Podle mluvčí Jihomoravského kraje Moniky Brindzákové dělníci odstranili původní výtluky a trhliny ve vozovce včetně zvlněného povrchu.

Silničáři ji celou zrekonstruovali a místo stykové křižovatky vybudovali bezpečnější a přehlednější rondel," uvedla Brindzáková. Právě výstavba kruhového objezdu by měla zvýšit bezpečnost.

Původní křížení silnic II/408 a II/397 bylo nevhodné a často zde docházelo k dopravním nehodám. Věřím, že jejich počet díky novému řešení do budoucna výrazně klesne," dodal uvedl hejtmanův náměstek Roman Hanák (ČSSD), který je zodpovědný za dopravu.

Rok prací na více než kilometru komunikace

Stavba trvala rok. Byla to náročná akce, při které jsme opravili přes 1100 metrů vozovky, zbudovali novou okružní křižovatku, opravili chodníky a připravili nová parkovací místa,"

Povrch silnice je z asfaltového betonu. Autobusové zastávky jsou v provedení ze žulových dlažebních kostek, parkovací zálivy a chodníky ze zámkové dlažby. Kromě toho se pracovalo i na dešťové kanalizaci, vpustích, přípojkách, přeložkách a provedli jsme i několik vegetačních úprav," shrnul Hanák.

Stavba vyšla na 49 milionů korun. Kraj dal 42 milionů a obec sedm milionů. Většinu nákladů se ale podařilo pokrýt z dotací z Integrovaného regionálního operačního programu.

Kraj letos zrekonstruuje silnice celkem za 1,8 miliardy korun. Část dá z vlastního rozpočtu, stovky milionů získal od státu a asi miliardu z Evropské unie.

Autoři | Foto SUSKP | Zdroj ČTK

Štítky ČR, doprava, Znojemsko, silnice, stavby, správa, Jihomoravský, kruhový objezd, Hrádek, okres Znojmo, Roman Hanák, ČSSD, Evropská unie, Jihomoravský kraj, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnice u Hrádku prošla rekonstrukcí. Nebezpečnou křižovatku nahradil kruhový objezd  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.