Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nemocnice ve Vyškově se raduje z nového pracoviště. Mají v něm magnetickou rezonanci

Nové pracoviště magnetické rezonance otevřeli ve vyškovská nemocnici. Moderní metoda, která v okrese chyběla, lékařům umožňuje trojrozměrné zobrazení vnitřních orgánů a rychlou a přesnou lokalizaci patologických stavů v pacientově těle bez použití rentgenu. Vyšetření přístrojem je navíc bezbolestné. Za úpravy dalo zařízení zhruba 160 milionů korun.

Nemocnice ve Vyškově se raduje z nového pracoviště s magnetickou rezonancí, která slouží k nejcitlivějšímu posouzení mofrologie a patologie mozku, míchy, svalů, šlach a kloubů. „Jde o mimořádně důležitou investici. Magnetická rezonance do zařízení naší velikosti a významu nepochybně patří,“ sdělil ředitel Nemocnice Vyškov Zdeněk Horák.

Tunel zobrazuje lidské tělo v jednotlivých vrstvách. Zdravotníci díky přístroji získají řezy částí tkání, které si pak spojí do 3D obrazu orgánu. V něm hledají záněty, nádory a zjišťují úrazové i poúrazové stavy. Celý proces je navíc bezbolestný. Pacient má ale pro všechny případy po celou dobu možnost zavolat obsluhu skrze signalizační zařízení. Přístroj není hlučný, proto lidé nemusí mít na uších sluchátka.

„Průměr otvoru tunelu nám dovolí vyšetřit i lidi s nadváhou. Pořídili jsme také anesteziologický přístroj, který umožňuje, aby si pacienti s klaustrofobií přispali,“ doplnil primář Pavel Keder.

Do spádové oblasti ambulantní a lůžkové péče vyškovské nemocnice patří přes 90 tisíc lidí. Komfort mnohých z nich se teď zvýší, protože za metodou nebudou muset dojíždět do Prostějova, Olomouce nebo Brna. Do budoucna vedení zdravotníků počítá také s vybudováním urgentního příjmu.

Za projekt včetně rozsáhlých stavebních úprav Centra léčebné rehabilitace špitál zaplatil zhruba 160 milionů korun. Z toho částku 150 milionů korun pokryla dotace z programu Integrovaný regionální operační program, několika miliony přispěl také kraje.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Vyškov/Facebook

Štítky Nemocnice Vyškov, magnetická rezonance, nemocnice, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Koudelka

Celkem 160 mega mínus 150 mega dotace mínus několik mega kraj - tak kolik to stálo vlastně špitál? Mimochodem dosud není rezonance v provozu - což takhle začít vracet dotace za dobu nečinnosti?

Sobota, 11. listopadu 2023, 19:36Odpovědět

Nemocnice ve Vyškově se raduje z nového pracoviště. Mají v něm magnetickou rezonanci  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.