Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vyškov dá práci a byt ukrajinské pediatričce. Řeší tím nedostatek dětských lékařů

Solidární i pragmatické gesto udělala radnice ve Vyškově, která do města zlanařila ukrajinskou lékařku. S ženou, která pobývala po propuknutí válečného konfliktu na Slovensku, počítá úřad na místo dětské pediatričky. Po profesi je totiž nejen v tamním regionu vysoká poptávka.

Informaci o možnosti angažování lékařky z Ukrajiny dostal vyškovský úřad od krajských úředníků. Hejtmanství požádalo radní, aby vystudované medičce, jež dlouhodobě působila na dětském interním a infekčním oddělení, poskytli byt. Radnice žádosti rodačce z Chersonu vyhověla. Nyní doufá, že díky kroku se zlepší dostupnost praktiků, jichž je nedostatek. 

Podle mluvčího vyškovské radnice Michala Kočího si uchazečka sama zaplatila a zařídila aprobační zkoušku ze všech základních lékařských odvětví, jak vyžaduje český systém pro cizince mimo země Evropské unie, stejně tak zkoušku z českého jazyka.

„Má rovněž zažádáno o další zařazení do tuzemského vzdělávacího systému lékařů. Ve vyškovské nemocnici by tak mohla poměrně rychle dosáhnout plnohodnotného vzdělání, které odpovídá naší legislativě. Nemocnice Vyškov nás požádala o součinnost s poskytnutím městského bytu, protože její nástup závisel právě na ubytování. Všichni si navíc uvědomujeme problematiku nedostatku dětských praktiků,“ řekl vyškovský místostarosta Roman Celý (KDU-ČSL).

Vyškovská nemocnice chce, aby se nová posila zapojila do chodu ambulance dětského praktického lékaře. Právě tu chystá zdravotnické středisko otevřít. „Jde asi o třetí byt, se kterým jsme vyškovské nemocnici vyšli vstříc, a pomohli tak se stabilizací zdravotní péče zkušeným a vyzrálým odborníkem. Zároveň nelze v žádném případě zapomínat na pokračující válečný konflikt na Ukrajině,“ doplnil lidovecký politik.

Podílejte se na obsahu Drbny

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Vyškov

Štítky Vyškov, Lékaři, Ukrajina, Nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

a proč?! vždyť se všude tvrdí, jak se ukrajinci BUDOU VRACET na ukrajinu... :-///

Pondělí, 17. července 2023, 11:24Odpovědět

Vyškov dá práci a byt ukrajinské pediatričce. Řeší tím nedostatek dětských lékařů  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.