Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Aktivistky na jižní Moravě se kvůli zvířatům svlékly a polily umělou krví

Před sídlem firmy Bioveta v Ivanovicích na Hané na Vyškovsku bylo dnes rušno. Na místě se sešly čtyři aktivistky, jež si říkají Bunnies, které protestovaly proti testování přípravků na zvířatech. Ředitel a předseda představenstva společnosti Bioveta Libor Bittner ČTK řekl, že firma při testování veterinárních přípravků na zvířatech pouze plní požadavky, které jí ukládá zákon.

Podle tiskové zprávy chtěly ženy blokádou upozornit na kruté praktiky a týrání zvířat v padesáti laboratořích v celé České republice, blokádu plánovaly ukončit poté, co jim Bioveta vydá pět laboratorních zvířat k umístění do nových bezpečných domovů. „Testování na zvířatech je kruté a je třeba jej ukončit, zvířata nepatří do laboratoře," uvedla jedna z členek skupiny. Před sídlem firmy protestovaly čtyři spoře oděné aktivistky v maskách s králičíma ušima polité umělou krví.

„Děláme pouze to, co nám ukládá evropský lékový ústav. Ten nařizuje, že vakcíny i další přípravky je třeba otestovat na těch zvířatech, pro která jsou určena. Protesty by tedy měly směřovat spíš k těm, kdo schvalují legislativu. Na druhou stranu vývoj nových vakcín a přípravků se těžko obejde bez testování, pokud mají být přípravky účinné a bezpečné. Tady nejde o testování kosmetických přípravků pro lidi na zvířatech," uvedl Bittner.

Protest trval necelou půlhodinu, na místo přijeli policisté, kteří tři ženy ze silnice odvedli, čtvrtá ji opustila dobrovolně. Oblečené měly pouze kalhotky, bradavky měly překryté lepicí páskou. „Jedna z žen s policisty dobrovolně odešla na obvodní oddělení, aby se k záležitosti vyjádřila. Ke komplikacím v dopravě nedošlo," uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Společnost Bioveta z Ivanovic na Hané na Vyškovsku vyrábí veterinární vakcíny a další farmaceutické přípravky. Vznikla v roce 1918, název získala v roce 1951 a v polovině 90. let byla privatizována.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Majda Slamova

Štítky ČR, příroda, protest, Ivanovice na Hané, Bioveta, Jihomoravský kraj, okres Vyškov, vakcína, Česko, Pavel Šváb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roman Zachoval

Help to stop us? Škoda že ta první část je poněkud rozmazaná. Rozmazaně měli zobrazit spíše ty "zajíčky".

Sobota, 23. července 2022, 14:13Odpovědět

Diskutér T.

Nechutné chování aktivistek, ale na druhou stranu, viděli jste někdy, jak laboratorní zvířata trpí při aplikaci a zkouškách nových přípravků???Podívejte se někdy na YouTube a bude VÁM JICH ZARUČENĚ LÍTO, ale válení se tzv. aktivistek - někdy i prostuduchých děv je mimo mísu.........a pro řidiče a policisty doslova hororový den.....

Středa, 20. července 2022, 09:01Odpovědět

Miloslav Doubrava

Svléknout se a protestovat....to fakt napadne jen ženskou!

Úterý, 19. července 2022, 16:59Odpovědět

Novák Vladislav

Volně podle Zdeňka Izera: "Neměli bychom ty naše výrobky testovat na zvířatech." "Proč ne? vždyť testování léků pomáhá zachraňovat lidské životy!" "Jenže my vyrábíme kladiva!!!"

Úterý, 19. července 2022, 15:09Odpovědět

Aktivistky na jižní Moravě se kvůli zvířatům svlékly a polily umělou krví  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.