Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vyškov chce, aby do něj lidé jezdili na kole. S dalšími obcemi plánuje cyklostezku

Vyškov a okolní vesnice se nevzdávají naděje na novou cyklostezku. Bezpečnější cestu pro pěší a kolaře obce plánují už delší dobu, nyní se projekt chystají dotáhnout do zdárného konce. Stavební práce na trase mezi Vyškovem a Kozlanami chtějí odstartovat ještě letos.

Vedení obcí na Vyškovsku se připravuje na výstavbu nové cysklostezky. Trať kopírující bývalou cukrovarskou vlečku poslouží všem cestujícím z Bohdalic-Pavlovic, Kozlan, Kučerova, Rostěnic, Hlubočan a Lysovic. Jediný háček jsou teď pro zúčastněné územní celky peníze.

Vyškov se s prosbou o pomoc obrátil na Státní fond dopravní infrastruktury. „Délka trasy na našem území je téměř 3,5 kilometru. Její začátek povede okolo zahrad v Polní ulici k okraji hráze rybníka Kačence a k dálničnímu nadjezu. Vzápětí pokračuje v zeleni směrem na Hlubočany,“ popsal vyškovský místostarosta Roman Celý (KDU-ČSL).

Cyklostezku Cukrovarská dráha město napojí na kus už hotové cesty v Kozlanech. Zhruba ve stejné dráze bude kopírovat vlečku, po které se svážela řepa do tamního cukrovaru. „Stavbu od samého začátku navrhujeme z důvodu absence propojení pro bezpečné vedení pěší a cyklistické dopravy mezi jednotlivými obcemi a mimo frekventované silnice. Půjde o společný pěší a cyklistický provoz,“ dodal.

Žádost o dotaci až 7,5 milionů korun město cílí na úsek, který začíná u mostu přes Hlubočanský potok a pokračuje až ke hranici Vyškova. Trať měří bezmála 700 metrů, technicky je ale nejsložitější a zároveň tedy nejdražší. Celkové náklady se jen ve Vyškově blíží k 11 milionům korun.

Druhý pokus žádostí

O dotace se vedení obcí pokoušelo už minulý rok. Plány jim ale přerušili soukromí zemědělci z Hlubočan a Kučerova, návrh cyklostezky proto nyní musí projít úpravami. „Změny se netýkají Kozlan, které s přípravou pokračovaly bez omezení. Jejich žádost uspěla a stavbu koncové části provedou letos,“ dodal. I ve Vyškově by s pracemi rádi začali ještě tento rok.

Žádost o příspěvek podává každý územní celek samostatně. Další možností, jak získat potřebné peníze, je program Podpora cyklistiky a cyklistické dopravy v Jihomoravském kraji v roce 2022. Nejvyšší možná částka, kterou lze touto cestou dosáhnout, činí 660 tisíc korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tým silniční bezpečnosti

Štítky JMK, Brněnsko, Vyškov, cyklisté, doprava, cyklostezka, Hlubočany, Kozlany, Kučerov, Státní fond dopravní infrastruktury, Roman Celý, KDU-ČSL, okres Vyškov, Lysovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyškov chce, aby do něj lidé jezdili na kole. S dalšími obcemi plánuje cyklostezku  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.