Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vyškov chystá opravu Besedního domu, pomáhají i inženýři z Brna

Ve Vyškově chystají rekonstrukci Besedního domu. Historická budova není v optimálním technickém stavu, potíže jsou zejména v suterénu, kde je vlhkost. Nutná je také výměna rozvodů sítí, napravení statistiky objektu či obměna interiéru.

Problémy objektu v centru okresního města odhalila studie brněnských inženýrů z Vysokého učení technického, kterou si nechala radnice zpracovat na začátku roku. Verdikt odborníků byl jasný, rekonstrukce neorenesanční budovy z konce 19. století je nutná. S uskutečním záměru, pro nějž už zvedli rukou městští zastupitelé, chce město začít příští rok v létě.

Od sklepů přes hlavní sál, foyer, sociální zázemí pro návštěvníky i pro účinkující. Zapomenout se podle studie nemá ani na kancelářské prostory, zkušební sál a půdu včetně střechy, i na vodovodní sítě, odpady a vzduchotechniku,“ popsal rozsah prací, které patrně přesáhnou několik milionů korun, vyškovský místostarosta Josef Kachlík (Volba pro město). Podle něj budova sice není památkově chráněná, ale nachází se na území městské památkové zóny.

Náročné práce 

Nyní musejí ve Vyškově vyřešit, jak přistoupit ke stavebním úpravám. Ve sklepních prostorách se například musí vyřešit napojení vodovodu a odpadu, statiku pilíře nebo vlhkost. Ve druhém nadzemním patře dojde k podstatným změnám v hlavním sále. Zkušební sál zase dostane novou podlahu či se vybudují nové toalety. Celkovou rekonstrukcí projde také foyer, posezení, osvětlení nebo bar zmizí a nahradí je nové moderní prvky.

Jednoduše když návštěvník do prostor vstoupí, už ve foyer uvidí zásadní změny. V sále nebude vrzat podlaha, dočká se moderního zatemnění či ozvučení. S pohodlným posezením počítáme jak ve velkém sále, tak v přísálí i na balkoně. Půjde o reprezentativní prostory,“ popsal starosta Vyškova Karel Jurka (ODS).

Zatímco střešní prostory zůstanou v původním stavu, v krovu a světlíku k menším úpravám dojde, které mají vést k úspoře energií. „V celé budově je zároveň nutná rekonstrukce rozvodů elektřiny, kanalizace i vody. Neméně důležitou složkou je modernizace vzduchotechniky či osvětlení,“ vyjmenoval ředitel Městského kulturního střediska Vyškov Luboš Kadlec s tím, že zamýšlené opravy umožní budoucí napojení nové přístavby Besedního domu.

Novou scénu zbrzdil covid

Vedení radnice zároveň tvrdí, že projekt plánované multifunkční přístavby není mrtvý. Nejdříve chce ale zrekonstruovat scénu starou, pak řešit přístavbu, pracovně nazvanou Nová scéna. „V jejím případě určitě nechceme projekt zastavit. Situace s pandemií nám jasně ukázala, že peníze na přístavbu hned nebudou. Současná doba takové stavbě není nakloněná. Chtěli jsme do konce volebního období lidově řečeno kopnout do země. To se bohužel nestane,“ upozornil šéf vyškovské radnice Jurka.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Vyškov

Štítky Vyškov, Brno, VUT, Besední dům, Památka, rekonstrukce, radnice, foyer, Vysoké učení technické v Brně, Karel Jurka, Josef Kachlík, Volba pro město

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyškov chystá opravu Besedního domu, pomáhají i inženýři z Brna  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.