Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Radniční věž se dočkala proměny, zmizela poválečná okna

Vyškovská radniční získala nová okna a dveře. Rámy jsou replikou starých a odpovídají renesančnímu vzhledu radnice, která představuje dominantu města.

Vyškovská radniční věž má nové vstupní dveří na ochoz a okna ze smrkového dřeva. Na radnici pokročila rekonstrukce budovy, která již loni získala novou fasádu a klempířské prvky. Opravě dozoroval i Národní památkový ústav, protože je kulturní památkou.

Opravy stály 355 tisíc korun a částka čerpala i z dotace. „Hodláme využít peníze z programu regenerace městské památkové zóny z ministerstva kultury. Dotace může činit až 50 procent celkových nákladů,“ přiblížil starosta Vyškova Karel Jurka. 

Renesanční radnice s věží představuje dominantu města od roku 1569. Zažila několik katastrof včetně velkého požáru v roce 1753. Koncem 2. světové války utrpěla značné škody, a tak je současná podoba věže výsledkem poválečné rekonstrukce. „Právě z druhé poloviny 40. let, kdy byla opravována po poškození, které utrpěla v závěrečných bojích války, okna věže i dveře vedoucí na její ochoz pocházejí. Jsou dožilé a obnovu si zaslouží,“ potvrdil referent městského úřadu pro památkovou péči Petr Bařinka. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Vyškov

Štítky Vyškov, radnice, výměna oken, okno, druhá světová válka, Národní památkový ústav, Karel Jurka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radniční věž se dočkala proměny, zmizela poválečná okna  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.