Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jsme alternativou supermarketu, říkají majitelé prvního bezobalového obchodu ve Vyškově

Plastových odpadů je příliš mnoho. Manželé Babirádovi proto otevřeli bezobalový obchod Ekošpajzka. První svého druhu ve Vyškově.

Lidé nakupují potraviny nebo drogerii. Místo běžných plastových obalů ale zakoupené odnášejí ve vlastních sklenicích nebo nádobách. Chtějí tak zamezit hromadění jednorázových obalů. „Jejich nadměrné užívání nás trápilo. Z objevení bezobalových obchodů jsme proto byli nadšeni. Asi před rokem jsme si řekli, proč takový obchod není také ve Vyškově,” vzpomíná Dušan Babirád na impuls, který ho se svou ženou Monikou dovedl k otevření obchodu. Ten je v provozu bezmála dva měsíce. V místě bývalého baru s hracími automaty Taroko na Palánku.

Ekologie jako nový punk

Cereálie. Těstoviny. Koření. Čaj a káva. Drogerie, kosmetika. Doplňky pro ekologickou domácnost a mnoho dalšího. Krátce po otevření už nabízí více než 400 produktů. „A nabídku stále rozšiřujeme. Chceme být ekologickou alternativou supermarketu,” říká Babirád. Na své si podle něj přijdou také zastánci stále populárnější veganské stravy. Pro ty jsou kromě běžných potravin připraveny například speciální sušenky nebo luštěninové chipsy. „Během ledna navíc plánujeme přidat druhou lednici, kde bude tofu, tempeh, seitan a rostlinná mléka,” naznačuje novoroční plány mladý muž.

Otevření obchodu těší například Petru Bartákovou. „I přesto, že plastový odpad třídíme, nemalá část stále končí na skládkách nebo ve spalovnách. Bezobalové obchody jsou proto výbornou možností, jak s tím bojovat.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ekošpajzka

Štítky obchod, Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsme alternativou supermarketu, říkají majitelé prvního bezobalového obchodu ve Vyškově  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.