Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Den prevence a osvěty v dopravě nabídl bohatý program. Na své si přišel každý

Den prevence a osvěty je jedna z již tradičních akcí na vyškovském náměstí. Účastníkům nabídla speciální brýle, základy první pomoci nebo trenažér převrácení vozidla. Přichystány byly aktivity pro malé i velké.

Vyškovské náměstí se ve čtvrtek 27. června zaplnilo nejen policejní, vojenskou ale i hasičskou technikou. Akce Den prevence a osvěty už po dvanácté připravilo školákům i dospělým dopoledne plné zajímavých aktivit týkající se dopravy, a to především v těchto dnech kdy s příchodem prázdnin narůstá riziko dopravních nehod. „Cílem této preventivní akce je hravým a názorným způsobem upozornit malé i velké příchozí na skutečnosti, které by účastník silničního provozu měl brát na vědomí,“ popisuje akci mluvčí a preventista územního odboru Vyškov Alice Musilová.

Návštěvníci se dozvěděli, jak se chovat na silnicích 

Větší návštěvníci si mohli vyzkoušet simulaci řízení motocyklu, a to i v krizových situacích nebo trenažer převrácení vozidla, kde si každý uvědomí důležitost bezpečnostních pásů. K dispozici jim byly i cenné rady před odjezdem na dovolenou, a to především jak se zachovat při dopravní nehodě nebo jak se správně chovat na kole.  Pro děti pak byly připraveny soutěže z dopravy, kde jim policisté vyrobili daktyloskopické otisky prstů.  Mladí lidé se dozvěděli informace týkající se užívání mobilních telefonů a sluchátek. „Mobilní telefony, volání či dokonce psaní sms je častým prohřeškem řidičů,“ dodává Alice Musilová.

 

Další aktivitou byl slalom se speciálními brýlemi, které navozují stav jako by byl člověk opilý. Speciální pořádková jednotka z Brna předvedla nejen policejní výstroj a výzbroj, ale předvedla i zadržení pachatelů výtržnosti. V další ukázce pak hasiči vyprošťovali osobu z vozidla.

 Soutěže pro děti nechyběly ani na stánku Majáku Vyškov. „Pro děti jsme připravili jízdu zručnosti na kole i koloběžkách a testy dopravních znalostí jak chodců, tak i cyklistů,“ představuje stanoviště vedoucí oddělení dopravní výchovy organizace Maják Blanka Formánková. Stanoviště Českého červeného kříže nabídla zopakování kurzů první pomoci nebo měření krevního tlaku či cukru. Vystaveny byly i policejní, hasičská i vojenská vozidla.

Akce se koná každoročně pod vedením odboru dopravy vyškovského městského úřadu spolu s Vojenskou akademií ve Vyškově a Policií České republiky. „Letos přišlo kolem 400 lidí. Tuto akci považuji za úspěšnou,“ hodnotí Den prevence a osvěty Eva Šlapalová z odboru dopravy města Vyškov. Mezi další organizátory akce patří Hasičský záchranný sbor, BESIP Jihomoravského kraje, Městská policie Vyškov a Gymnázium a SOŠZE Vyškov.

Autoři | Foto PČR

Štítky doprava, Vyškov, prevence, Policie České republiky, BESIP, Hasičský záchranný sbor, Brno

Den prevence a osvěty v dopravě nabídl bohatý program. Na své si přišel každý  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.