Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Archeologové přišli s postřehem. Lidi na jižní Moravě napadala zákeřná infekce

S novými historickými poznatky obohatili širokou veřejnost jihomoravští archeologové, které zaměstnal výzkum v okolí kostela Panny Marie ve Veselí nad Moravou. Našli stovky mrtvých těl, cenné předměty i důležité informace, jež dokreslují období 17. a 18. století. Nejzajímavějším faktem bylo, že místní lidé trpěli na infekce rukou i nohou.

Archeologové vyšli ven společně s antrolopology, aby prokouzkamali, jak vypadá lokalita kolem rekonstruované silnice I/54 a I/55 ve Veselí nad Moravou. Nejvíce je zajímalo, co najdou u hřbitova kolem kostela Panny Marie. Šest týdnů, které obnášely vyzvednutí více než pěti set těl, nakonec přineslo ovoce v podobě nového poznání o životě lidí v nověku.

„Jako velmi zajímavý nález na hřbitově se jevil vysoký počet jedinců se zánětlivým onemocněním dolních a horních končetin. Takto vysoký počet nálezů nasvědčuje šíření infekční choroby (zřejmě stafylokokové nákazy) v populaci, a o nedostatečně vyspělém léčitelství spočívajícím zejména v prevenci nákazy. V rámci analýz úrazových stavů nebyly v populaci prokázány stopy po násilí, které by byly doloženy například bodnými či sečnými zraněními,“ pochlubila se jedna z autorek výzkumu ze spolku Archaia Brno Michala Přibylová na webu

Dalším zajímavým faktem bylo, že tehdejší místní z Hodonínska rádi chodili na výpravy. Dokazují to jejich nohy, které nesou známky opotřebování. „Někteří jedinci vykazovali známky přetěžování svalů nohou a mohlo se tak jednat o jedince, kteří často chodili na dlouhé vzdálenosti či dolní končetiny zatěžovali v rámci svého zaměstnání (například zemědělství). Více k jednotlivým antropologickým zjištěním najdete v popiscích jednotlivých fotografií,“ dodala Přibylová s tím, že zkoumaná těla nyní čeká přesun na jiný veselský hřbitov.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archaia Brno

Štítky Archeologové, Veselí nad Moravou, Archai, Průzkum, Historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislav Harvánek

Další článek, který nemá hlavu ani patu. Pisatel sehnal pár informací, ze kterých hodlal stvořit poutavý a zajímavý článek. Nepovedlo se mu ani jedno.

Neděle, 29. října 2023, 07:07Odpovědět

Martin Vaněk

Povedlo - alespoň nyní víme, proč je z Moravy tolik idiotů ve vládě a parlamentu...

Úterý, 31. října 2023, 07:48Odpovědět

Archeologové přišli s postřehem. Lidi na jižní Moravě napadala zákeřná infekce  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.