Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Do Baťova kanálu natečou další miliony. Vodohospodáři opraví plavební komory

Baťův kanál se před novou vodáckou sezonou dočká dalšího vylepšení. Vodohospodáři z Povodí Moravy (PMO) dali zelenou investici za téměř padesát milion, díky níž dojde k generální rekonstrukci plavební komory ve Spytihněvi a Veselí nad Moravou. Práce chtějí stihnout za dva roky.

Vodní dílo na řece Moravě, které je oblíbeným cílem mnohých turistů, podstupuje v posledních letech pravidelné stavební úpravy. Nyní vedení státního podniku rozhodlo, že je potřeba dát do pucu plavební komory, konkrétně ve Spytihněvi na Zlínsku a Veselí nad Moravou na Hodonínsku. Oba objekty pochází z třicátých let minulého století, a i proto technický stav staveb i přes dílčí stav úpravy není optimální.

Jako první se dělníci vrhli do práce ve Spytihněvi, následně příští rok na podzim začne práce ve Veselí. „V posledních letech Povodí Moravy jako správce Baťova kanálu výrazně investuje do bezpečnosti, komfortu a plynulosti plavby na Baťově kanálu. Oprava téměř devadesát let starých plavebních komor patří aktuálně mezi nejvýznamnější projekty, které na vodní cestě v jeho moderní historii proběhnou,“ uvedl generální ředitel PMO Václav Gargulák.

Práce spočívají v komplexní opravě všech částí plavebních komor, například vrat, elektroinstalací či ovládacích konstrukcí. Díla získají rovněž nové úvazní prvky, signalizační i plavební značení. 

Předejdeme tím možným poruchám na zařízení plavebních komor, kvůli kterým by musela být omezována či dokonce zastavována plavba. Opravené plavební komory a nová vyčkávací stání před plavebními komorami, které jsme nově postavili na většině plavebních komor, splňují všechny nároky a požadavky na bezpečný a plynulý provoz na takto vysoce navštěvované vodní cestě,“ dodal Gargulák k investice, jež vyjde na celkem 47 milionů korun. Na akci najde organizace peníze z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Baťův kanál, Povodí Moravy, Oprava, Komory, Veselí nad Moravou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Baťova kanálu natečou další miliony. Vodohospodáři opraví plavební komory  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.