Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Do tornádem zničeného centra v Hodoníně se vrátí důchodci. Rohatec se domova nedočká

Budova hodonínského S-centra, kterou poničilo tornádo, už přes dva roky chátrá. Ještě loni to navíc vypadalo, že se kraj k opravě ani nerozhoupá a místo toho postaví úplně nový domov důchodců v sousedním Rohatci. Od projektu nyní kraj odstoupil a představil návrh rekonstrukce staré budovy v okresním městě za více než 400 milionů korun.

Živelní katastrofa, která v červnu 2021 zasáhla několik obcí na jižní Moravě, zdemolovala také více než dvacet let starý objekt v Hodoníně. Ten sloužil zhruba 140 klientům jako domov pro seniory. Po ničivém tornádu zůstala budova opuštěná a vedení kraje od té doby uvažuje, jak s ní naložit. Po dlouhých debatách nakonec dospělo k závěru, že S-centrum opraví a připravilo architektonický projekt.

„S-centrum nabídne zvýšení komfortu, soukromí a bezpečí klientů. Nově bude pro osoby s vysokou mírou podpory k dispozici 86 pokojů, z toho 34 dvoulůžkových a 42 jednolůžkových. Dále počítáme se 4 jednolůžkovými pokoji pro odlehčovací službu, 2 jednolůžkovými bariatrickými pokoji nebo samostatným pokojem přizpůsobeným pro paliativní péči,“ vypočítala radní pro oblast sociálních věcí a rodinné politiky Jana Leitnerová (Piráti).

Hodonín chce po kraji obnovu služeb tornádem zničeného domova pro seniory

Hodonín chce zpět služby domova pro seniory S-centrum, zájem má ale i o směnu budovy. ČTK o tom informoval mluvčí města Josef Horníček. Zastupitelé o tématu jednali na mimořádném zasedání. Tornádem poničenou budovu vlastní kraj, který ale už...

Stavbaři se při budování v podstatě úplně nového domova zaměří na evakuační standardy, u kterých se při katastrofě zjistilo, že nevyhovují. Část osazenstva totiž tvořili lidé trvale upoutaní na lůžko, přesto nebylo možné z pokojů s postelemi vyjet a při evakuaci po tornádu je museli hasiči vynášet. Plánované změny také výrazně sníží náklady na provoz, budova využije dešťovou vodu a na střechu dělníci nainstalují solární panely.

Druhý dům nebude

Právě náročná a velmi nákladná představa byla jedním z důvodů, proč od rekonstrukce radní v minulosti odstoupili a rozhodli se postavit nové centrum v nedalekém Rohatci. I tento návrh ale nyní poslali k ledu.

Jihomoravský kraj si vyhlédl místo pro stavbu domova, který nahradí tornádem zničené centrum seniorů

Jihomoravský kraj zvažuje stavbu domova se zvláštním režimem v Rohatci na Hodonínsku. Měl by nahradit hodonínský domov S-Centrum, který loni zničilo tornádo. Pořizovací náklady domova by mohly přesáhnout 462 milionů korun, řekla Markéta...

„Dokončili jsme studii, ale ukázalo se, že výdaje by byly opravdu extrémní a v tuto chvíli bychom nebyli schopni pokrýt dvě podobné investice ve stejné lokalitě. Počítáme navíc s tím, že na obnovu S-centra budeme žádat o dotaci na obnovu po tornádu a to by u Rohatce nebylo možné,“ vysvětlil jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Chátrající objekt teď dělníci odvětrávají a provádí sanační práce, aby snížili jeho vlhkost. Do stavby moderního S-centra se dají na přelomu příštího února a března, celá obnova bude hotová nejpozději na podzim 2025.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihomoravský kraj

Štítky Hodonín, Hodonínsko, tornádo, oprava, rekonstrukce, S-centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do tornádem zničeného centra v Hodoníně se vrátí důchodci. Rohatec se domova nedočká  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.