Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hodonín chce po kraji obnovu služeb tornádem zničeného domova pro seniory

Hodonín chce zpět služby domova pro seniory S-centrum, zájem má ale i o směnu budovy. ČTK o tom informoval mluvčí města Josef Horníček. Zastupitelé o tématu jednali na mimořádném zasedání. Tornádem poničenou budovu vlastní kraj, který ale už dříve rozhodl, že zničený objekt opravovat nebude. Volně k prodeji budovu ale nenabídne, s Hodonínem jedná o tom, za jakých podmínek by město budovu koupilo či směnilo.

Zastupitelé přijali dvě usnesení, pro které hlasovalo všech jeho 21 přítomných členů. „První usnesení je pokračováním usnesení z rady města, na které už kraj reagoval, bohužel záporně, že nechce obnovovat službu. Nicméně zastupitelstvo si odhlasovalo na dnešním mimořádném zasedání, že chceme, ať se kraj obnovením služby zabývá, protože cítíme deficit sociálních služeb v Hodoníně a okolí," řekl starosta města Libor Střecha (Pro Hodonín).

Deník MfDnes ve svém jihomoravském vydání dnes upozornil, že důsledkem může být rozvoj neregistrovaných sociálních služeb. „Víme o sedmi. Poskytují péči na 71 lůžkách. Zcela jistě dojde k jejich rozšíření, což povede k neprofesionální a nekontrolovatelné péči," citoval list zastupitele Vítězslava Krabičku (Změna).

Zastupitelé přijali i druhé usnesení. „Když se s tím kraj ale vypořádá opět stejně, to znamená, že sociální služby nebudou navráceny do S-centra a neobnoví tuto budovu, přijali jsme doprovodné usnesení, že deklarujeme záměr směny, o kterém se paralelně s krajem bavíme," doplnil starosta. V úvahu připadá směna za nemovitý majetek města na náměstí B. Martinů, kde město vlastní školské objekty známé jako Duhovka. Ty pro činnost svých příspěvkových organizací využívá z větší části právě kraj.

Objekt bývalého S-centra je od tornáda opuštěný a jeho služby v Hodoníně a okolí podle vedení města citelně chybí. S-centrum poskytovalo dva druhy služeb. Sloužilo jako domov pro seniory s kapacitou 35 lůžek a jako domov se zvláštním režimem s kapacitou 106 lůžek.

Budovu postavili před 20 lety a její podoba podle kraje neodpovídá požadavkům na komfort klientů ani požadavkům na bezpečnost. Část osazenstva tvořili lidé trvale upoutaní na lůžko, přesto nebylo možné z pokojů s postelemi vyjet a při evakuaci po tornádu je museli hasiči vynášet. Vedení kraje se rozhodlo postavit nové S-centrum v sousedním Rohatci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto S-centrum Hodonín

Štítky ČR, správa, sociální, Hodonín, domov pro seniory, tornádo, sociální služby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hodonín chce po kraji obnovu služeb tornádem zničeného domova pro seniory  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.