Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihomoravská zoo jásá. V zahradě se vyklubaly tropické sovy

Nové přírůstky těší chovatele i návštěvníky hodonínské zoo. Ze tří snesených vajec se v tamním hnízdě vyklubala dvě mláďata puštíků brýlatých. Sovy, které dorůstají do výšky necelého půlmetru, jsou v zoologické zahradě k vidění v expoziční voliéře.

O dvou mláďatech, která se vylíhla v květnu, informovala zoologická zahrada dnes. Sovám se podle chovatelů daří a v červnu již byly schopné samy vylétnout z hnízda. Ve voliéře se o ně ale zatím starají rodiče. „S chovem puštíků brýlatých jsme začali v roce 2014, kdy jsme přivezli dvě samice ze Zoo Praha. V roce 2015 k nim přibyl samec od soukromého chovatele z Německa a první mláďata byla v zoo odchována v roce 2017,“ řekl k chovu hodonínský zootechnik Jiří Ingr.


Puštík brýlatý v dospělosti. Ilustrační foto. FOTO: Tomáš Adamec, Zoo Praha

Tropičtí puštíci brýlatí dorůstají asi šestačtyřiceti centimetrů a v dospělosti váží 850 gramů. Zatímco mláďata jsou bílá s tmavým obličejem, starší jedinci mají černohnědé zbarvení s bílou kresbou v obličeji, díky jejímuž tvaru získali puštíci svůj přívlastek. Až v letošním roce narozené kusy odrostou, poputují podle Ingra do soukromých chovů.

V Hodoníně lezou desítky malých ještěrů z Jemenu

Velká radost zavládla v hodonínské zoologické, kde chovatelé obdivují malé chameleony. Na narození ještěrek pracovníci zoo netrpělivě čekali. Nových přírůstků se dočkali v polovině prázdnin, kdy na svět vykouklo první mládě. Zatím novorozeňata...

Nedávným přírůstkem Zoo Hodonín jsou například také chameleoni jemenští, kteří se postupně líhnou z dvou stovek nakladených vajíček. Ta umístili odborníci před několika měsíci do inkubátoru a čekají, kolik plazů se letos vyklube. Loni se odchovalo okolo čtyřiceti mláďat.

Ohodnoť článek

Foto Zoo Hodonín

Štítky sova, zoologická zahrada, puštík brýlatý, zahrada, ZOO Praha, hnízdo, Zoologická zahrada Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravská zoo jásá. V zahradě se vyklubaly tropické sovy  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.