Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Policisté trénují obnovení ochrany hranic. Migrantů je čím dál víc

Policisté s vojáky a celníky trénují od rána znovuzavedení kontrol na hranicích se Slovenskem. Zatím se jim podařilo zadržet pětatřicet nelegálních migrantů. Cvičení má ověřit součinnost jednotlivých složek. V Hodoníně o průběhu akce informovali ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a policejní prezident Martin Vondrášek.

Policie fiktivní rozhodnutí vlády o dočasném znovuzavedení ochrany vnitřních hranic se Slovenskem přijala kolem 07:00, poté zasedl krizový štáb a aktivovaly se operační plány. Cvičení potrvá dva dny, kromě policistů se ho účastní na 150 příslušníků armády a třicet celníků. „Od dnešní půlnoci bylo zajištěno dalších 35 nelegálních migrantů, děláme vše pro to, abychom tu tranzitní migraci měli pod kontrolou," uvedl Vondrášek.

Cvičení má podle něj ale především ověřit dojezdové časy a součinnost mezi jednotlivými složkami. „Jsme schopni být do pěti hodin od rozhodnutí vlády na stanovištích," uvedl ředitel. Podle vedení policie jde o desáté takové cvičení od roku 2016, frekvenci zbrzdila epidemie koronaviru.

Velké záchyty migrantů

Příslušníci bezpečnostních sborů nyní slouží na hranici se Slovenskem ve společných hlídkách ve dvanáctihodinových cyklech. Policie vytipovala 23 silničních a železničních přechodů, poříční vynechala. Cvičení má třístupňové řízení - hlavní je na operačním středisku na prezidiu, druhý stupeň je na krajských ředitelstvích policie a třetí na úseku státní hranice se Slovenskem.

Jižní Morava čelí migrantům. Za víkend přijela stovka Syřanů

Se stále vyšším počtem nelegálních migrantů se musejí v posledních měsících potýkat jihomoravští muži zákona. O víkendu jich v kraji objevili a zadrželi celkem 110. Podle policistů šlo především o mladé muže, kteří pocházejí ze Sýrie.

Ministr Rakušan uvedl, že situace ohledně nelegální migrace do České republiky, která není cílovou, ale tranzitní zemí, v této chvíli není jednoduchá. „Především Jihomoravský kraj a Zlínský kraj jsou skutečně velmi dotčeny, ty záchyty, které v těch posledních týdnech a měsících máme, jsou veliké," uvedl ministr. Podle Vondráška jde v průměru o stovku migrantů denně. Rakušan uvedl, že policie a další složky jsou ale připraveny a že bezpečnostní situace je pod kontrolou.

Počet uprchlíků, kteří používají Česko jako tranzitní zemi, stoupl do 21. srpna letošního roku na 3651. Většinou jsou to Syřané, kteří přijíždějí z Turecka a míří do Německa či Rakouska. Za celý loňský rok jich bylo 1330, v dřívějších letech se pak pohyboval kolem dvou až čtyř stovek. V letních měsících se zvýšila tranzitní migrace i v porovnání s rokem 2015, kdy Evropu zasáhla poslední velká migrační vlna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter Vít Rakušan

Štítky ČR, Slovensko, policie, migrace, cvičení, Martin Vondrášek, Vít Rakušan, Starostové a nezávislí, Hodonín, Česko, pandemie covidu-19, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté trénují obnovení ochrany hranic. Migrantů je čím dál víc  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.