Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brněnští archeologové se radují. Našli pozůstatky osady prvních zemědělců na Moravě

Důvod k radosti mají odborníci z Ústavu archeologické památkové péče Brno, kteří si připsali na konto další významný objev. Tentokrát se badatelé vydali do oblasti spadající do katastrů Karlín a Hovorany na Hodonínsku, kde našli například pozůstatky větší osady prvních zemědělců na našem území.

Archeologové v oblasti, kudy povede trasa nového vysoko tlakového plynovodu Moravia, působí od minulého roku, kdy zahájili takzvaný předstihový výzkum. Celkem odkryli plochu o šířce zhruba metrů a délce téměř 300 metrů. Odměna za úsilí přišlo v podobě nálezu pozůstatků větší osady lidu kultury s lineární keramikou, což spadá zhruba do období 5500–5000 před Kristem. 

Jde o první zemědělce na našem území – lidé již žili usedlým způsobem života, což se projevuje také na hmotné kultuře. Na svahu skloněném k jihu byly odkryty půdorysy několika nadzemních halových domů. Jedná se o malé jamky po kůlech, které byly umístěny v pravidelných rozestupech v pěti řadách a tvořily základní nosnou konstrukci stavby,“ popsal vedoucí výzkum Ivan Čižmář z Ústavu archeologické památkové péče Brno. 

Odborníci konstatovali, že objevené domy jsou ve výšce dvacet až čtyřicet metrů. Prostor mezi stěnami si tehdejší domorodci vypletli větvemi a proutím. Aby zdi lépe izolovali před větrem, omazali je hlínou, kterou získávali v okolí domů v takzvaných stavebních jámách. V nich badatelé našli zlomky keramiky a kostí. Největší radost ale výzkumníkům udělaly nálezy keramiky. 

Jsou to jak hrubší hrncovité nádoby s motivy obilného klasu a deště, tak i jemnější nádobky polokulovitých tvarů opatřené lineární výzdobou, který dal nositelům daného období své jméno. Pro zpracování obilí sloužily opracované kameny. Z jemnějších kamenných nástrojů je možné jmenovat různé čepelky, škrabadla i drasadla,“ uvedl Čižmář. 

Po dokončení prací v lokalitě se archeologové přesunou o několik set metrů dále. Konkrétně do tratě Nivky, kde očekávají rovněž cenné nálezy.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ústav archeologické památkové péče Brno

Štítky Archeologie, Brno, Nález, Morava, keramika, dům, okres Hodonín, Karlín, Hovorany

Brněnští archeologové se radují. Našli pozůstatky osady prvních zemědělců na Moravě  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.