neděle 24. října 2021 Nina

Řízky z jihomoravského Albertu obsahovaly salmonelu

Česká potravinářská inspekce upozornila na závadné kuřecí řízky z hodonínské prodejny Albert, které obsahovaly bakterie Salmonella Enteritidis. Ty mohou způsobit zákeřnou salmonelózu, tedy onemocnění, které se projevuje zvracením, průjmem či horečkou.

„Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila přítomnost patogenní bakterie Salmonella Enteritidis v balení Kuřecích prsních řízků, které naši inspektoři úředně odebrali v obchodním řetězci Albert, Krátká 4088/2, Hodonín," uvedli autoři projektu Potraviny na pranýři.

Na přítomnost bakterií v kuřecím mase baleném v plastovém obalu poukázal laboratorní rozbor metodou selektivní kultivace. Maso pochází z České republiky od výrobce RABBIT Trhový Štěpánov a.s. a v něm nalezené bakterie mohou způsobit salmonelózu. Zdravý člověk se z onemocnění většinou vyléčí bez následků, v extrémních případech ale může salmonelóza způsobit i selhání ledvin.

K situaci se vyjádřil také obchodní řetězec. „Ihned po zjištění jsme zboží okamžitě stáhli z prodeje, nechali ho opět přetestovat a jednali jsme s dodavatelem, aby se situace již neopakovala. Celkově je možné říci, že máme velmi striktně nastavené kontrolní mechanizmy na zachování teplotního řetězce a maso odebíráme od prověřených dodavatelů. Zákazníci mohli tento produkt vrátit na informacích v našich prodejnách a dostali za něj peníze zpět. Zákazníkům se za tuto situaci velice omlouváme,“ řekl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.


Závadná šarže: L:422172834 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Potraviny na pranýři

Štítky salmonela, potravinářská inspekce, albert, řízky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.